Varma hjärtan

Sedan min barndom har jag alltid fascinerats av snörika vintrar. Vi bodde i norra Tehran, inte långt ifrån riktigt höga berg och på den tiden brukade det snöa rätt kraftigt i de där trakterna. Det var inte alls ovanligt med snökedjor runt vinterdäck för att kunna ta sig fram på våra gator, innan en smog började skymma solen för folk som får rådet att inte lämna sina hem. Nuförtiden döljs snön av ett svart täcke och försvinner snabbt, de få gånger det snöar där.

Livet lekte i barndomens Tehran och vi med det utan att tänka särskilt mycket på de som inte hade något hem att värma sig i, när vi själva byggde snögubbar och skrattade oss igenom snöbollskrig. De fanns inte i vår värld för att de inte syntes där och ingen pratade om dem i vår välbärgade omgivning. Det var först i Sverige som jag började tänka på hemlöshet, dels för att jag själv hade lämnat mitt hem och fick flytta runt med jämna mellanrum men också för att problemet uppmärksammas och diskuteras öppet. Jag är fortfarande lika barnsligt förtjust i vintern och snön men jag kan inte låta bli att tänka på de som drabbas hårdast när kylan tar över vår stad. Medan vi kliver in i våra uppvärmda hem finns de som fryser ihjäl, i ett av världens rikaste länder.

Människor kan hamna i hemlöshet av en rad olika anledningar, vilket gör det svårt att hantera problemet. Dessutom finns de som väljer bort hjälpinsatser. Både offentliga och privata organisationer är involverade i att hjälpa de som behöver ett hem och en stjärna som lyser klarast är Stockholms Stadsmission. De gör ett ovärderligt arbete för att värma de hjärtan som behöver det mest.

Sedan några år tillbaka skänker jag pengar till Stadsmissionen istället för att köpa julklappar och jag har bett de som vill köpa julklappar till mig att göra likadant. Så här års känns fattigdom som mest hos de som har en sämre ekonomi och en matkasse kan göra stor skillnad. Gå gärna in på deras sajt och se hur du kan bidra med ditt stöd i jul. Vi alla kan göra något, hur litet det än känns.

https://www.stadsmissionen.se/ge-stod/sa-kan-du-bidra-i-jul

  • Hemlöshet
  • Stadsmissionen

Laddar kommentarer...