Flower of -68

Det är september 1989 och vi reser runt i Turkiet tillsammans, min dåvarande pojkvän och jag. Han är en globetrotter med vissa äventyrliga tendenser. Vi åker med lokala bussbolag, bestämmer från dag till dag vart vi vill resa härnäst.

I Bodrum är det vansinnigt varmt men vi bestämmer oss ändå för att ta oss ett par mil till. Vi tränger in oss i en vit minibuss som skjutsar badklädda turister till en liten by som ska vara sevärd. När vi kommer fram luktar det svett i hela bussen. Byn är verkligen inte stor, några hus och en mataffär bara. På stranden ligger fyra-fem små restauranger som ser ut som enkla uteserveringar under tak. De är stängda tills ikväll.

Det ska finnas ett pensionat och vi hittar det någon kilometer utanför byn. Flower of -68 heter det och drivs av ett par övervintrade engelska hippies. Det är ett stort vitt tvåvåningshus i sten som har en utomhusbar med några bord och stolar. Baren heter Happy Garden och grinden in dit är ett gammalt vagnshjul. Där står några låga runda bord med korgstolar till. Urblekta stolsdynor i psykedeliskt regnbågsmönster. Själva bardisken utgörs av ett enkelt bord, skuggat av ett högt träd. Genom bladverket skymtar ett par riktigt stora högtalare. Vi inspekterar rummet. Virkade pannband på väggarna, en stor hög batikkuddar på golvet. När jag lyfter på en av kuddarna tittar en kackerlacka fram.

Vi äter en god middag på en av de små restaurangerna som lyses upp av kulörta lyktor. Efter en promenad på stranden drar vi oss i sakta mak tillbaka mot pensionatet. Septemberkvällen är ljum, stjärnhimlen oändlig. När vi svängt in på den lilla grusvägen till Flower of -68 möter vi tre-fyra tyskar som också bor där. De är i 40-50årsålden, några har grått i håret och de har målat stora fredstecken i självlysande grön färg över hela ansiktet. Det är inte hela sällskapet.

Resten sitter i Happy Garden med ölglas framför sig. Vi känner direkt på lukten att det inte är tobak de röker. Allihop ser lite lojt lyckliga ut. Från det höga trädets krona dånar Pink Floyd på hög volym, Shine On You Crazy Diamond. Över alltihop lyser stjärnorna.

  • Hippies
  • Resor
  • Turkiet

Laddar kommentarer...