Farfar vinner igen

Henning lär mig spela kort idag. Kasino heter spelet. Det är ganska lätt, men tar ändå en stund att lära sig. Henning som annars är så otålig har allt tålamod i världen med mig. Det konstiga är, att Henning vinner varje gång vi spelar. Inte en enda gång vinner jag! Visst är jag nybörjare, men lite konstigt är det ändå.

Jag tänker att Henning nog är bäst i världen på att spela kort. Han ser väldigt nöjd ut när jag berättar det.

Sen ligger jag på hans arm och han läser serierna i Hemmets Veckotidning för mig. En seriefigur heter Kapten Bölja. Jag kan inte riktigt uttala det. Det blir Böjla varje gång. Henning övar tålmodigt med mig. Till slut blir det rätt.

Han är en mycket otålig man, Henning. Men hans tålamod med mig är till synes ändlöst. Aldrig ett otåligt tonfall, aldrig ett ont ord.

Han gillar inte när jag går till grannarna och hälsar på. Farbror Fridolf och tant Oscara bor i ett stort vitt hus som har varit pensionat. Det har randiga markiser och djupröda klängrosor på väggen. Mycket flott, tycker jag.

Ibland får jag leka i deras stora, parkliknande trädgård. Det är som att vara i ett sagoland. Men när jag kommer hem är Henning upprörd. Han står på balkongen med håret på ända och frågar med barsk röst var jag har varit. Han gillar inte svaret, det syns. Jag är hans barnbarn. Han vill inte dela med sig.

Senare på dagen är friden återställd. Henning ligger och vilar med radion på. Vi har spelat kort och han vann som vanligt. Ester brer en smörgås med sirap till mig. Farmors smörgåsar är de godaste. Ester och jag dricker kaffe på fat. Sen går jag ner till mamma en stund.

  • Farfar
  • Gamla Sverige

Laddar kommentarer...