Vi behöver en ny folkrörelse!

Ja, nu menar jag inte en folkrörelse i form av Bensinuppropet 2.0 eller den sjutton procent stora delen av väljarna i Sverige som envist och hårdnackat försöker lägga beslag på benämningen “folkets röst”. Nej, jag menar en folkrörelse som tar tillbaks de viktiga frågorna som handlar om att värna oss alla. Oavsett partitillhörighet, etnicitet, funktionshinder, rik eller fattig med mera. Den rike klarar sig ju inte utan den fattigare delen av befolkningen och vi svenskar klarar oss inte utan de av annan etnicitet som valt Sverige som sin nya hemvist. Precis som den fattigare delen behöver entreprenörer och företagare som skapar arbete och idéer för framtiden samt att de som flytt eller sökt sig till Sverige är i behov av att vi behandlar dem på ett schysst och jämlikt sätt. Kort sagt, vi behöver alla varandra. Men då bör vi också se om varandra på ett bättre sätt än vad vi nu tycks göra.

Idag verkar istället egoismen ha tagit ett fast grepp om en alltför stor del av våra medborgare. Man vill inte dela med sig, skatten är för hög, man utnyttjar inte vissa saker så varför ska man då vara med och betala för detta via skattsedeln. “Vad fan får jag för pengarna” som någon välbärgad och för all framtid ekonomiskt tryggad person sa. Att helt välja att inte se sammanhanget och hur vi en gång i tiden började bygga det samhälle vi till stora delar har kvar är att göra det väldigt enkelt för sig. För faktum är att allt du själv byggt upp kan gå förlorat på ett ögonblick. Det är inte svårt alls att göra fel val i livet. Eller än värre, råka ut för en händelse som försätter en i en situation där man inte klarar sig utan ett starkt säkerhetsnät. Något långt fler än jag blivit varse.

Vad vi behöver är att samlas kring de tunga frågorna som vi på alla någon gång i livet, har varit eller kommer att bli beroende av på ett eller annat sätt. Du förstår säkert att jag talar om skola, vård och omsorg, även om det är så mycket mer än bara det. Vi är ju också beroende av att klimatet inte förvärras likväl som rasism och extremism av alla dess slag.

För att lösa dessa frågor duger det inte längre att slå sig för bröstet och säga att “jag har rätt och du har fel” utan då behöver vi steppa upp lite mer och faktiskt börja prata med varandra på ett vuxet och ansvarstagande sätt. Inte som nu, där vi alltför ofta idiotförklarar en meningsmotståndare med tillmälen eller nedvärderande termer för att de stunden innan gjort exakt detsamma. Det leder oss definitivt inte framåt. Inte heller hamnar vi rätt då vi slåss med näbbar och klor för en vänster- eller högerpolitik, då just dessa båda alternativen ändå bara delar folket i två delar som läget är nu.

Men hur kommer vi då närmre varandra? Kan vi mötas på mitten eller kan vi helt enkelt bestämma oss för att enas om de stora frågorna? Det skulle i så fall innebära att en folkrörelse skulle kunna bestå av vänster-, mitten- och högermänniskor som tillsammans ställer sig upp och kräver att åtgärder för att säkra skola, vård och omsorg, likväl som klimatfrågor och oron kring andra förändringar vi ser hända både i Sverige och världen över och att dessa faktiskt tas på allvar. Om nu de bitarna betyder detsamma för oss alla, vill säga? Svårare än så är det egentligen inte. Det viktigaste är bara att vi i så fall också visar att vi finns och blir en röst att ta på allvar. För till syvende och sist är det ju ändå just dina och mina röster som räknas. Åtminstone vart fjärde år!

  • Folkrörelse

Laddar kommentarer...