Vem ska högerpopulisterna skylla nästa flyktingvåg på?

Vad som händer i Syrien, där Turkiet nu gått in i landet för att begå ännu ett av sina övergrepp mot det kurdiska folket, är inget annat än ett svek av sällan skådat slag. Ett svek av USA:s president Donald Trump som hellre håller sig på god fot med Turkiets president Erdogan än det folk som så heroiskt var en av de störst bidragande orsakerna till att sekten IS besegrades. Vad högerpopulisterna i Sverige kommer att säga om nya eventuella flyktingströmmar vet vi ännu inte. Men vi får väl anta att de inte kommer att kritisera sin guru Trump utan än en gång lägger skulden på de som flyr. Hur det kurdiska folket, utan den stora vapenarsenal som det attackerande Turkiet besitter, ska försvara sig lär de väl heller inte ha några vettiga svar på. Inte då de ju även kritiserar palestinier som inte har annat än stenar att ta till när landet Israel ockuperar deras mark.

Vem högerpopulisterna kommer att lägga skulden på när de tillfångatagna medlemmarna i IS genom Turkiets attacker ges möjlighet att fly lär dock bli en svårare nöt att knäcka. Inte minst då Trump i ett uttalande negligerade just den eventuella möjligheten med att de sannolikt via en flykt kommer att återvända till Europa. Något han för övrigt, i augusti i år, hotade med då han menade att fångarna inte längre låg på USA:s ansvar och att man därför skulle skicka tillbaka dessa dit dom hörde hemma. Ett ansvar som han kanske glömde säga att kurderna stod för. Samma kurder som han nu lämnar vind för våg.

Vad vi i allt detta aldrig bör glömma är att Turkiet under IS storhetstid drog nytta av och stöttade denna grymma sekts framgångar genom att köpa stulen olja samt vända sig bort då vapentransporter skedde över turkisk gräns eller via turkiska händer. Ett samarbete som sträckte sig så långt att man även vårdade skadade medlemmar ur sekten och såg till att de kunde återvända i dugligt skick för att fortsätta sitt skräckvälde.

Det råder heller inga tvivel om att Erdogan i samband med intrånget på syrisk mark utnyttjar det faktum att EU är bakbundna via sitt avtal med Turkiet att hålla kvar de syriska flyktingarna och inte släppa dom över gränserna till resterande Europa. Något som säkerligen kommer att visa sig i dagarna med veka uttalanden från både svenska som andra europeiska ledare och politiker. Av den anledningen var det riktigt uppfriskande att höra Vänsterpartiets partiledare Jonas Sjöstedt i Svt:s morgonprogram vara rejält och med all rätt kritisk till det som sker. Att han även ansåg att Sverige, precis som Finland nu gjort, ställer in alla vapenförsäljningar till Turkiet är helt rätt väg att gå. För är det något vi måste göra så är det att agera och reagera innan det är försent och också göra det hårt och resolut.

I detta läget är varje minut viktig för att undvika ännu en humanitär katastrof och om vi inte reagerar snarast så ligger även detta på våra och övriga världens axlar. Någon gång måste det vara nog och den tiden har nu kommit. Att bojkotta varor från både Turkiet och USA är en annan väg men viktigast av allt är nog att folk går man ur huse och visar dessa båda länder att ett svek mot ett av världens modigast folk inte kan tolereras. Har man räddat världen undan en av de grymmaste folkmördarna i modern tid förtjänar man också att behandlas med respekt. Ett ord som vare sig Erdogan eller Trump vet dess innebörd av.

  • Kurder
  • Syrien
  • Trump
  • Turkiet

Laddar kommentarer...