Varningsklockorna har stannat men döden tickar vidare!

Min dotter finns inte mer”

“Min bror gav upp när…”

“Om dom bara inte dragit in på assistansen så…”

Rösterna från anhöriga är många och många röster är med all rätt upprörda. På bara några få dagar har flertalet berättelser dykt upp i mitt flöde. Förtvivlade ord som beskriver någon nära och kär som tagit sitt liv. Inte sällan med avslag från Försäkringskassan om beviljad sjukskrivning, från kommuner med indragen assistans eller brist på hjälp från en överhopad psykiatri som den avgörande faktorn.

Rent statistiskt har vi idag passerat tvåhundra dödsfall till följd av självmord. Tvåhundra av våra medmänniskor som för de närmaste kommer att leva kvar i minnet. För oss andra, en pinne i statistiken. En statistik som i decennier avfärdats då inte mycket gjorts för att komma tillrätta med den psykiska ohälsan.

Hur länge ska vi fortsätta att acceptera att vi som samhälle inte gör mer, att den vård och omsorg som varit vår stolthet skärs ner på, att den omtänksamhet och medmänsklighet som är kännetecknet för ett välmående samhälle och så avgörande för oss alla numera stångas mot en växande egoism?

Innan årets slut kommer närmare femtonhundra (1500) människor, av olika orsaker, ha hunnit avsluta sina liv i förtid. Tio gånger fler (15 000) kommer att ha ett eller flera självmordsförsök bakom sig och ytterligare tio gånger fler än det (150 000) kommer att ha burit på självmordstankar.

Frågan vi alla bör ställa oss är; Hur vill vi själva bli bemötta om vi hamnar i en liknande situation? För hur det än är så går ingen av oss säker från att drabbas av vare sig psykisk ohälsa eller ett hälsotillstånd som kräver hjälp för att ta oss igenom dagen. Nog vill väl de flesta av oss uppnå mer av livet än att bli en pinne i statistiken? I så fall kanske vi också ska börja agera för en förändring. På riktigt!

Hos https://www.suicidezero.se/ och https://mind.se/ kan du hitta mer information om du bär på självmordstankar. Tveka inte att söka hjälp! Med rätt stöd kan du hitta tillbaka igen. Tro mig, jag är en av dom som lyckats.

  • Mind
  • Psykisk ohälsa
  • Självmord
  • Suicide Zero

Laddar kommentarer...