Varför låta sig styras av nationalistiska krafter?

Jag noterar att Richard Jomshoff, Sverigedemokraternas partisekreterare, tillsammans med nazistiska Nordfront kritiserat SAS, Scandinavian Airlines, senaste reklamfilm. Detta på grund av rasism (?) mot skandinaver. Att det skett attacker eller påtryckningar av lite större mått än så tyder inte minst beskedet att man från SAS sida valde att plocka ner filmen.

En film som helt riktigt beskriver historien och de kulturella uttryckens förflyttning från land till land genom historien. Köttbullen ÄR ju inte svensk. Lika lite som midsommarstång, julgran, Kalle Ankas jul är det.

Varför inte istället omfamna vad mångkulturen för och fört med sig i form av maträtter och annat sedan urminnes tider? Varför inte bara vara stolta över de delar vi valt ut och skapat något eget av? De delar som på sätt och vis kan kallas för en del av vår svenska kultur. Men ljuga hör väl ändå inte dit?

Att försöka få det till att det handlar om rasism mot skandinaver känns för mig som etnisk svensk och med svenska anor sedan lång tid tillbaka bara pinsamt. Jag skäms! Än mer skäms jag över att en rörelse som SD och dess svans tillåts ha så stort inflytande att de på detta vis kan påverka företag och andra till att backa från att uttrycka sanningen.

Något som även drabbade Norrköpings Stadsmuseum härförleden. Detta i samband med utställningen “Medlöperi och Motstånd – Nazismen i Norrköping då och nu” och den kritik som fördes fram av företrädare som Darko Mamkovic, SD. Vilket även resulterade i att han polisanmälde utställningen på grund av en artikel som placerats på en vägg med andra pressklipp. En polisanmälan som för övrigt är nedlagd.

Utöver detta drabbades Norrköpings Stadsmuseum även av trakasserier och hot. Något som fick museet att stänga utställningen för någon dag och plocka bort den artikel SD tyckte varit olämplig https://www.norrkopingsstadsmuseum.se/utstallning/medloperi-motstand/.

Vad vi bör komma ihåg och inte minst påminna de som står bakom SD:s försök till historieomskrivning är att partiledaren Jimmie Åkesson och inte minst partiets tidigare gruppledare, Mattias Karlsson, sagt att man ska vara mer ödmjuka inför framtiden.

En ödmjukhet som med Åkessons ord i lördagsintervjun med Monica Saarinen, på Sveriges Radio den förste februari, kunde innebära att man inför ett eventuellt framtida regeringsskifte inte tänker kräva ministerposter utan hellre stötta en regering med Moderaterna och Kristdemokraterna på sidan av. Lite som Liberalerna och Centern gör idag. Man väljer sida men kräver heller inte att få sitta i regeringen.

Så, varför då låta sig skrämmas av några som inte tycks vara beredda eller kanske inte ens tror sig vara kapabla att styra ett land? För inte handlar det väl om att en liten rörelse som Nordisk Motståndsrörelse ska få sätta agendan?

Laddar kommentarer...