Våra drömmars stad

Tiden går så otroligt fort. Den är skoningslös i sin gång, oavsett vem man är, kanske den enda rättvisan i denna värld. Tiden tar med oss alla utan att bry sig om vilka vi är eller var vi kommer ifrån. Varför jag tänker på detta? För att det har snart gått 20 år sen jag flyttade till London för att bo där några år.

Det var en rejäl omställning från en förort i Södertälje till centrala delar av en metropol där allt var annorlunda, som i en helt annan värld. Det som var extra svårt att ta in var alla låsta grindar runt bostadsområden och begränsningar i rörlighet inom till synes offentliga platser. Det kändes som om jag var tillbaka i barndomens Tehran med höga murar som bara vissa hade rätt att vistas inom och även där det såg ut att vara öppet fanns det vakter som tydligt visade att man inte var välkommen.

Allemansrätten och öppna landskap som det skrivs om i dikter är något unikt, något värdefullt att värna om. Vi får inte heller tillåta någon att begränsa vår lagstadgade rätt till vistelse på våra gator och torg, oavsett ort och grannskap. Diskussionen kring Hornsbergs Strand i Stockholm handlar om just denna rättighet. “Oordning” p.g.a. en restaurang används som en usel ursäkt för att begränsa folks rätt att kunna röra sig fritt i den nämnda stadsdelen, precis som det har gjorts genom indraget tillstånd för diverse evenemang på olika platser i Stockholm under de senaste åren. Inställt nationaldagsfirande vid Smedsuddsbadet är bara ett av flera exempel på detta. http://bit.ly/2BUBjP3

Den fria rörligheten är en absolut och okränkbar förutsättning för en äkta demokrati och det är allas vår skyldighet att säga ifrån när denna förutsättning riskerar att begränsas. Som en tydlig markering bör nästa års Pride-tåg gå igenom Kungsholmen och Hornsbergs Strand.

 

 

  • Frihet
  • Stockholm

Laddar kommentarer...