Vad har du INTE köpt idag som du ändå inte behövde?

När jag senast pratade med min mor, som självklart följer rekommendationerna i dessa tider av Corona och håller sig isolerad, berättade hon glatt att hon idag har mer pengar kvar på banken än på länge.

En bidragande orsak är att hon ägnat sig åt att laga storkok och fryst ner mat så att hon klarar sig två veckor i taget. Men den största orsaken är att hon inte gör åt pengar på sånt som annars gärna hamnar i kundkorgen men som inte ingår i det vardagliga behovet. Du vet, de där varorna man slänger med för att de hinner locka ett begär eller ser tilltalande ut i kön. Nu beställer hon istället enbart de varor hon behöver och kommunen kör sedan hem dessa. Inga impulsköp således.

Annars finns det ju en anledning till varför vissa produkter placeras nära kassorna där vi betalar. Det finns även en anledning till att många produkter inte håller måttet eller har en alldeles för kort livslängd för att vi ska känna oss nöjda med mycket av det vi spenderar pengar på. Och då syftar jag inte i första hand på just livsmedel.

För vem har inte lyckats köpa en massa krimskrams som reklamen får oss att tro att vi inte kan vara utan men som vi utan vidare klarar oss utan?

Men nu är det ju så att vi alla är slavar under kapitalismen. Mer eller mindre. Slutar vi handla ökar arbetslösheten. Återvinner för många av oss händer samma sak. Återupptar vi däremot det meningslösa shoppandet när denna pandemi är över, ja då tar istället jorden fortsatt stryk och vi kommer obönhörligen att gå emot en tid många inte förstår vidden av. Lika lite som vi förstod hur sårbara vi var innan Coronaviruset.

Så, vad kan vi då lära av detta? Finns det något vi kan göra annorlunda när faran är över? Har vi överhuvudtaget förmågan att förändra eller har vi blivit så avtrubbade att vi inte kan tänka i nya banor? Är i så fall bekvämligheten den som fått oss att sluta tänka och att det är smidigare att låta andra tänka åt oss? Är även bekvämligheten en anledning till att vi inte blir fly förbannade när storföretag vill ha hjälp av staten när det krisar samtidigt som de delar ut vinster till aktieägarna? Är krisen bara en förevändning för att vissa ska kunna fortsätta att roffa åt sig? På allas vår bekostnad?

Kanske är det ändå så att det vi nu står inför är en självsanering av i sig meningslösa företag. Meningslösa i den bemärkelsen att de inte har annat att tillföra än att stilla ett behov eller ge tröst för stunden. En form av missbruk för att döva smärtan av något vi saknar men inte vet vad?

En förhoppning är i alla fall att det växer fram nya företag som tillhandahåller varor som är hållbara, nyttiga och i bästa fall även nödvändiga. Nytänkande företag med produkter som är till gagn både för oss själva och den värld vi en dag ska lämna över till våra barn och barnbarn.

Själv hoppas jag att vi i en snar framtid inser att det finns så mycket annat att värna om än det materiella. Vilket i sin tur skulle spara pengar. Vilket i sin tur innebär att många rentav skulle kunna gå ner i arbetstid. Vilket i sin tur skulle kunna ge fler en chans till jobb. Speciellt då just det kommer att bli en av de största utmaningarna framöver. Att folk ska kunna försörja sig.

Men viktigast av allt. Låt oss aldrig glömma hur skört livet är och att vi borde utnyttja den tid vi har på denna jord till annat än att jaga prylar vi kan vara utan.

Laddar kommentarer...