Uppmuntra det friska i debatten

Ofta när man debatterar på sociala medier så blir polariseringen så märkbar. Vissa debattörer utmärker sig med ibland rätt märkliga uttalande som gör att iallafall jag som antirasist höjer på ögonbrynen.

Vi kör på i våra invanda spår. Vi är smarta – de är dumma. Sen kör vi på med skyttegravsdebatter där vi cementerar våra egna åsikter och egentligen slutar lyssna/läsa vad motståndaren säger utan bara väntar på lite mothugg, så vi kan svara med något dräpande och inget konstruktivt kommer fram.

Den totala polariseringen kommer när motståndarna (i debatten generellt) ändrar uppfattning. De kanske har läst det du sagt, tagit till sig nya fakta, och ändrat sig. Så plötsligt är ni båda på samma sida. Tycker samma sak.

En del avfärdar då den personen med ”Ja, ja, hen kommer ändra sig, så den finten går jag inte på!” Visst, man ska vara hälsosamt skeptisk och kritisera de märkliga kommentarerna, men om vi kategoriskt avfärdar dem, blir vi inte skyldiga till att döma personen utifrån vad hen tyckt innan, och inte ger henom en ärlig chans att ändra sig?

Ska exempelvis fd nazister, som tänkt om, inte få komma in i vår gemenskap? För är det ändå inte det som är vårt mål, att med våra argument omvända någon till vår sida?

Är det inte bättre att fördöma åsikterna och inte personen som har dem, och att ge folk en chans att ändra sig, och inte kasta ut barnet med badvattnet?

Risken är ju annars att vi faktisk själva ökar polariseringen och dunkar oss själva i ryggen och tycker vi är så bra, fast vi beter oss rätt illa.

Själv tycker jag att man alltid ska uppmuntra de friska åsikterna, oavsett vem som säger dem. Det sänder bättre signaler att ”belöna” det bra, än att ständigt gräva ner hälarna i marken och vara motvalls bara för att tvåla till någon – oavsett vad de faktiskt säger.

Så uppmuntra det friska i debatten!

  • Debatt
  • Polarisering

Laddar kommentarer...