Tystnaden är öronbedövande

Tystnaden från vissa politiska håll i Sverige, vad gäller den turkiska invasionen av Syrien och inte minst övergreppet mot oskyldiga kurder, är minst sagt öronbedövande. Något som visar hur illa ställt det är med människor och empatin för det kurdiska folket. Det folk som tog striden och vann mot sekten IS. Då, hyllade som hjältar. Nu, svikna av stora delar av omvärlden. Ett svek som inte kommer att gå smärtfritt förbi då tillfångatagna medlemmar ur sekten nu, som befarat, tar tillfället i akt att fly. Något som i värsta fall inom en snar framtid kan komma att visa sig ödesdigert för andra oskyldiga i andra delar av världen och inte minst Europa via nya terrordåd utförda av en annan typ av empatilösa men rejält störda människor.

Att inte säga ifrån eller på alla tänkbara sätt göra detta övergrepp från Erdogans armé, i sällskap av gruppen Fria Syriska Armén (FSA), till en kännbar historia för de ansvariga är att tyst godkänna det som nu sker. När rösterna var som starkast från flertalet håll, när det kommer till återvändande IS-medlemmar, kan man nu istället höra en knappnål falla i avsaknaden av de röster som borde vara minst sagt lika upprörda nu när dessa avarter sprids för vinden.

Jag kan inte låta bli annat än att tycka synd om alla som nu vägrar ta ställning men misstänker att deras tidigare positiva hållning till Donald Trump kan ha lite med det hela att göra. Denne man som hos stora delar av vår befolkning setts som något av en guru eller nytändning för mer konservativa rörelser. Att Trump nu lät det ofattbara som nu sker hända måste vara ett rejält bakslag som man inte riktigt vet hur man ska bemöta. Speciellt då en än större del av befolkningen och inte minst världen ju har höjt ett varningens finger för vad denne oberäknelige man kan ställa till med. Att då inse att den andra sidan fick rätt kan inte vara lätt.

Så, nu är bara frågan vilken sida av historien vi vill stå på? Vill vi bara se på då slakten fortsätter ska vi naturligtvis vara tysta. Samtidigt som det diskvalificerar från framtida upprörda röster när sanningen kommer fram och IS i värsta tänkbara scenario får förnyade krafter. Vill vi däremot göra skillnad, på riktigt, ja då håller vi inte tyst. Då pressar vi både regering och makthavare till att faktiskt ta ställning och agera oavsett Erdogans hot att släppa lös flyktingvågor över Europa och oavsett vad de ekonomiska effekterna blir. För människoliv kan inte mätas i pengar. Vare sig i framtida terrordåd eller de som nu fruktar för sina liv eller rentav redan förlorat anhöriga i Syrien.

För nog måste vi väl kunna bättre än så här? Nog måste vi väl kunna tänka längre än näsan räcker även om vi lever i en skyddad miljö som Sverige där vi kan blunda eller vända oss bort från det ofattbara då det ju inte drabbar oss, än? Eller vad tycker du? Tycker du att det som händer är okej eller gör du som så många andra och tar ställning mot det som nu sker?

Skriv gärna under för en upprättad flygförbudszon över Kurdistan (Rojava) i Norra Syrien. En lista som kommer att gå till Utrikesminister Ann Linde och som i skrivande stund har 1490 underskrifter.

https://www.mittskifte.org/petitions/uppratta-en-flygforbudzon-over-kurdistan-rojava-i-norra-syrien?bucket&source=facebook-share-button&time=1570859282&utm_campaign&utm_source=facebook&share=63d086f6-2f4f-4ee1-89af-0ae4e1631508&fbclid=IwAR3B-ujqlYko6zp7yhsx15BDVNC1dev5lgyIl8KUJ5VBj14CVSxsKOI_xAs

Laddar kommentarer...