Sociala medier och politik

Facebook, med Mark Zuckerberg i spetsen, blir alltmer okontrollerbart. Där sprids, framför allt i vissa Facebookgrupper, hat och hot och falsk information utan att ledningen tagit itu med det på allvar. Nu är planerna att starta en egen kryptovaluta. Snart är det bara att börja ta över världen, slå ut ekonomier, störta regimer osv. Om de får hållas.

Det låter egentligen lite som science fiction, men Facebook och Twitter bidrog faktiskt tillsammans med bland annat ryska bottar till att Storbritannien nu lämnar EU, det är belagt. Vi vet också att Cambridge Analytics hjälpte Donald Trump att komma till makten i USA, via sociala medier. https://sv.m.wikipedia.org/wiki/Cambridge_Analytica

Folk kan inte värja sig när världsbilder börjar gunga, när sant blir falskt och ont blir gott. Det inser vi när opinionsinstituten signalerar SD-framgångar som blir allt större ju mer sociala medier tar över våra informationskanaler.

Greta Thunberg har all anledning att kritisera Facebook som tillåter att vuxna män(-niskor ) hatar och hotar henne. Om hon ändå kunde få oss att lämna Facebook! Som en solidaritetshandling och för att vi inte längre vill vara Facebook mjölkkor. https://www.aftonbladet.se/ledare/a/lAL7Ao/greta-kan-valta-jatten-facebook

Jag har märkt att jag besöker Facebook alltmer sällan. Det skulle egentligen inte vara så svårt att lämna. Upplever inte att jag fått bättre kontakt med släktingar och gamla vänner genom att vara vänner med dem på Facebook. För mig har det mera blivit en plats där jag kan uttrycka vad jag tycker och förmedla information som jag tycker är intressant. Men få läser det jag skrivit, så avtrycket blir inte stort, reaktionerna blir kanske mera ”värst vad hon håller på och bråkar”!

Det känns som om det inte är fruktbart och jag blir mer och mer frustrerad på Twitter också, där den största ansamlingen av politiska idioter tycks husera. SD-trollen flockas kring sina byten som på kommando. De bekräftar ständigt tesen ”tomma tunnor skramlar mest”. På Facebook slipper man dem i allmänhet om man bara håller sig till sina vänner och undviker grupper av typen ”Vi som stödjer Peter Springare”.

Jag skräms av allt hat mot det ordnade system vi tidigare haft: statliga järnvägar, post, skolor, sjukvård och apotek. Kan de inte fatta att de stora samhälleliga problem vi har i Sverige beror på att man lyssnat till kapitalisternas lockrop och sålt sig till privata aktörer vars främsta drivkraft är att sko sig på de mest centrala och vinstgenerande bitarna i vår infrastruktur? Ändå skriker krämarna som omättliga gökungar efter mer och mer.

Hatet mot politiker och journalister skrämmer mig också. Att man idag tydligen får säga vad man vill, hur man vill är också oroande. Förr gick det inte att häva ur sig vad som helst, man fick mothugg om man uttryckte sig rasistiskt eller visade brist på empati. Att betala skatt var ett sätt att visa solidaritet och hålla ihop samhället. Idag anses det av många vara stöld. Inkomstklyftorna har ökat och jämlikheten är inte heller självklar, kvinnohatet florerar i de allt större högerkretsarna på nätet.

Är det sociala medier i kombination med anonymitet som genererat de avarter av yttrandefriheten som vi ser nu och som påverkat människors attityder så starkt de senaste åren? Är det de sociala medierna SD har att tacka för sina framgångar?

Jag frågar mig om det kommer att vända snart eller om vi måste genomlida ännu starkare motsättningar och mera våld innan alla inser att den rätta vägen går åt vänster?

Laddar kommentarer...