SD:s hårda ton mot “vänsterblivna” public service och media är inget annat än hyckleri

Många av er kanske minns hur SD:s tidigare riksdagsman Kent Ekeroth den 14 september 2014 i en ordväxling på Twitter avslutade med orden “haha. Det gör vi i sinom tid”. Detta efter att en twittrare uttryckt att det var bra att SD inte kunde stoppa media. En åsikt eller uttalande från Ekeroths sida som självklart inte är det enda.

Att partiet sedan dess tillkomst haft en avog inställning till just media är sannolikt inte någon nyhet för de flesta. Något som återigen visade sig då Ungsvenskarna för några dagar sedan uttryckte att man vill att moderpartiet ska bli hårdare i frågan kring public service. Utöver detta skrevs något dygn senare en debattartikel med rubriken ”Regeringen kan inte garantera ett oberoende public service” av fyra kulturpolitiska representanter från partiet, publicerad på Svt-Nyheter. För att då inte tala om hur anhängare till SD på nätet i tid och otid kallar public service och allt annat än alternativa medier för vänsterbliven eller kommunistpropaganda.

Hur de ser på att partiledaren Jimmie Åkessons administratörer på Åkessons officiella Facebook-sida själva i tid och otid gör reklam för just denna vänsterblivna kommunistpropaganda har jag ingen aning om. Eller som Jimmie själv skulle sagt, det vet jag inte. Men att det känns som lite av ett hyckleri sticker jag inte under stol med. Särskilt om man tittar på de senaste tjugo inläggen som lagts upp, där hela elva av dessa gjorde reklam för just public service genom att nämna Åkessons medverkan i olika sammanhang. Att de på de kvarvarande inläggen hann med att göra detsamma till förmån för TV4, Aftonbladet och Expressen fem gånger visar hur enormt beroende de ändå är av den media man tycker så illa om. Expressen var för övrigt just det medieföretag Kent Ekeroth hade ett horn i sidan med i tidigare nämnda konversation och i samband med att Expressen också portats från Sverigedemokraternas valvaka 2014.

Kanske är det så att man, åtminstone från Åkessons sida, faktiskt är nöjd med all den uppmärksamhet och tid i rutan han ändå får, utöver alla skriverier i andra medier. Men då kanske han skulle ta ett snack med sina fans och be dom tona ner språket en aning. Såvida det inte är så enkelt att detta är en form av taktik där man ena stunden gråter ut med offerkoftan på när det går en emot, väcker ilska hos basväljarna som i sin tur spär på hatet på nätet. Ett sätt att påverka media att kanske inte fullt ut våga vara så hårda. Ett, för övrigt, klassiskt påtryckningsmedel i andra länder där journalister hotas till livet eller avrättas på öppen gata om de är kritiska mot den styrande regimen eller andra krafter inom politiken. Något som mycket väl skulle kunna vara fallet även här och att tongångar förändrats på grund av rädsla. För inte kan väl en vänsterbliven kommunistkanal eller annan media plötsligt blivit så radikaliserad åt andra hållet att man numera friskt gynnar ett parti med rötterna i nazismen?

Det råder i vilket fall som helst inga tvivel utan att man från SD:s håll försöker styra medias innehåll och att all rättfärdig kritik mot partiet helst ska tystas ner. Att andra partier, sånär som på Moderaterna och Kristdemokraterna, inte gnäller lika högljutt är i mina ögon ett tydligt tecken på att de faktiskt respekterar demokratiska värderingar och inte har behov av att ägna sig åt den typen av påtryckningar. Frågan är hur många det är som tror att Sverigedemokraterna kommer att agera på samma sätt om de kommer till makten?

Laddar kommentarer...