SD:s censurerande borde skrämma även deras egna!

Onsdag kväll den 31 mars tog jag mig friheten att kommentera under ett av partiledare Jimmie Åkessons inlägg på Facebook. Ett inlägg som handlade om att han tyckte att det var viktigt att testa så brett som möjligt för Corona. Som om det inte vore illa nog att denne partiledare uttryckt att han inte själv kan utesluta att han bär på viruset utan att isolera sig så blev min kommentar, som så många andras i andra sammanhang, borttagen.

Med en trevlig och respektfull ton ställde jag frågan vad ett test skulle göra för nytta om du ändå kort därefter kan bli smittad. Om så vore fallet, fortsatte jag, skulle ju det innebära att man kan komma att behöva utföra tester var och varannan dag för att vara säker på att man inte bär på viruset. En åsikt som alltså inte passade in bland alla de som tyckte att han var en kung som föreslog masstestning.

Att SD och Jimmie Åkesson som parti och partiledare aldrig tar avstånd från flertalet av deras hat- och hotfyllda anhängares kommentarer har länge plågat mig och inte minst alla de som råkar ut för detta. Speciellt då en stor del av deras retorik och politik går ut på att slå ner hårt på kriminalitet och brottsligt utövande.

Tydligen så respekterar man inte den lag som finns då det ju ofta är både brottsligt och kriminellt att uttrycka hot och i många fall hat, beroende på vem eller vilka det riktar sig mot. Något jag finner oroväckande då ju den rasism och anmärkningsvärda uttalanden som omgärdat partiets representanter och dess anhängare även tagit och tar sig fysiska uttryck emellanåt.

Detta alltså från en rörelse som gapar högt och högst om att yttrandefriheten är hotad, vilket osökt leder in på ett flertal frågor som ställas bör.

Hur hade SD och deras anhängare själva reagerat om en normal och artig fråga liknande den jag ställde skulle bli borttagen eller censurerad av deras meningsmotståndare? Borde inte det skrämma slaget på deras egna, ofta betydligt mer hårdföra i tonen, eller tänker de sig bli fogliga bara SD får styra och aldrig ifrågasätta ens politik som slår ner på dem själva?

Är detta vad vi har att vänta om SD skulle komma till makten? Lite Orban style över det hela. En försmak av ett nytt Ungern som börjar ta form där diktatoriska fasoner blir vardagsmat och där böcker med fel etnicitet eller ursprung på författarna plockas bort ur hyllorna på biblioteken? Är det som allt tydligare nu visar sig faktiskt hämtat ur den ideologi partiet är sprunget ur men som man så länge framhärdat inte längre existerar eller ens erkänner att den gjort?

Nej, det här duger inte. Det duger inte att så många blundar för vad detta parti innerst inne står för. Det är inte sunt att över 20% av väljarkåren säger sig vilja lägga sin röst på ett parti som sannolikt kommer att begränsa ett helt lands invånare både vad det gäller yttrandefrihet som friheten överlag.

En frihet som Jimmie Åkesson själv verkar tycka att han blivit berövad då han utan ett test inte kan eller vågar besöka föräldrar och anhöriga i riskgrupperna. Något man ju från Folkhälsomyndigheten avråder från och som utan gnäll borde vara ett enkelt val. För de äldre och våra anhörigas skull. Men det får man väl inte säga i det här landet…om Jimmie och SD får makten.

Laddar kommentarer...