SD – Hycklare eller rasister?

De tilltagande grova våldsbrotten mot unga är vidriga och oacceptabla. Unga brottsoffer löper en stor risk för att bli traumatiserade under en lång tid, kanske under hela livet.

Så skrev Sverigedemokraterna på sin Facebook-sida knappa dygnet efter att Aftonbladets artikel med rubriken “15 småflickor kan ha utsatts av barnskötare” publicerats.

Nu var det inte småflickorna i Aftonbladets artikel SD hade i minnet när de beskrev det vidriga och oacceptabla. Inte heller gjorde man mycket väsen av sig från partiet när det den 31 oktober 2019 väcktes åtal mot en man som misstänks ha begått övergrepp mot över 80 barn.

Precis som man kunde höra en knappnål falla i tystnaden som rådde när en 22-årig man åtalades och dömdes för 63 övergrepp i januari 2019. Listan kan göras lång med exempel där den öronbedövande tystnaden ekar tomt av uteblivet engagemang eller ilska från partiet som säger sig värna om brottsoffer och inte brottslingarna. Varför ilskan uteblivit? Gärningsmännen var etniska svenskar såklart.

För det är där skon klämmer. Så pass att det skaver rejält då man i bästa fall bara bryr sig om offren om det handlar om en gärningsman med annan etnicitet. Kan man istället utnyttja offer, som i spridningen av den numera omtalade misshandelsfilmen av en ung tjej, ja då gör man det. Utan hänsyn till vare sig eventuellt lagbrott eller ytterligare kränkning av det unga brottsoffret.

Att de grova våldsbrott man i den översta textraden hänvisar till handlar om de så kallade förnedringsrånen var väl lätt uträknat med tanke på den debatt som uppstått. Något säkerligen få har kunnat undgå att uppröras av. För vidrigt och oacceptabelt är det. Precis som det är oavsett gärningsmännens etnicitet.

Så varför då bara uppröras i det ena fallet men inte det andra? Är inte det vad som i dagligt tal kallas hyckleri? Och är det inte hyckleri, vad är det då? Rasism?

Laddar kommentarer...