Om vi överlever Coronaviruset…

…kanske vi kommer att ha kommit till insikten att pengar inte är allt. Att inga pengar i världen kunde köpa någon fri från ett virus som inte gjorde skillnad på fattig eller rik. Om nu det skulle vara någon tröst i bedrövelsen.

Kanske kommer vi att upptäcka att militära styrkor världen över slogs ut och att framryckningar bromsades in så att oskyldiga barn, kvinnor och män äntligen fick lite andrum. En chans att åtminstone för en stund slippa undan kulregn och bomber från de som inte brydde sig om människoliv i sin jakt på makt. Vem vet, kanske kommer historien visa att dessa maktgalna män bakom krigets fasor själva fick se sig besegrade. Av ett virus!

Ett virus som inte heller gjorde skillnad på etnicitet eller ursprung och som inte sprang rasismens eller fascismens ärenden. Som kanske i sin tur tvingade även rasister att ge sig ut på en brokig och krokig massflykt från land till land. Allt för att komma undan den skoningslösa pandemin. En flykt där de tvingats se sig själva lämna allt bakom och bege sig mot platser som sagts vara mer förskonade från utbrott.

Kanske de överlevande en vacker dag kommer att minnas hur de under sin flykt fann sig ståendes öga mot öga med oresonliga gränsvakter. Vakter av samma kaliber som de tidigare önskat skulle skjuta flyktingar vid gränsbevakningar och där de istället själva fick se sig beskjutna när de sökte skydd och trygghet. För att ingen ville ta emot horder av “lycksökare”. Inte då det kunde finnas smittbärare som gömde sig i mängden.

Om vi överlever Coronaviruset och utbrottet klingat av kanske även egoismens förespråkare kommer att se annorlunda på saker och ting. När de fått uppleva hur frustrerande det är när inte läkemedel finns tillgängliga när de som mest behövs. Sånt som sjuka fått lov att kämpa med långt innan utbrottet.

Men kanske kommer vi även att upptäcka att det plötsligt blivit lättare att andas. När flyg ställts in och fabriker gått på halvfart. När gatorna inte längre trafikerats av bussar och bilar i miljoner. När folk tvingats sluta röka för att cigaretterna tagit slut på hyllorna. När vi tvingats tänka till och inse att det materiella faktiskt inte betyder så mycket som livet självt och att vi klarade oss utan hysterisk konsumtion.

Mest intressant är ändå det faktum hur små vi människor egentligen är inför virusutbrott och naturkatastrofer. Kanske är det vi ser ett sätt för naturen att tala om för oss att vi kanske inte ska vara så jäkla kaxiga i framtiden. Om vi överlever Coronaviruset, som sagt.

Laddar kommentarer...