När Coronaviruset ebbat ut kanske vi inser att…

…det var tillsammans vi stod starka och att solidaritet var det som visade vägen genom den kris vi ställts inför. Både vägen framåt och förhoppningsvis vägen tillbaka till då vi faktiskt stod upp för och hjälpte varandra, oavsett vad.

När Coronaviruset ligger bakom oss kanske vi även kommer att inse att nationalismen borde göra det med. Den där rörelsen som trodde sig vara lösningen på allt men istället infekterade samhället utan någon som helst tanke på sina medmänniskor.

Istället kanske vi kommer att komma ihåg att Nordiska Motståndsrörelsen (NMR) var de som hoppades på ett rejält utbrott som skulle få samhället att kollapsa. Eller att den före detta sverigedemokraten och numera vice partiledaren i Alternativ för Sverige, William Hahne, valde att profitera på andningsskydd genom att köpa upp och sälja dessa för hutlösa priser.

Kanske kommer vi även att minnas att sverigedemokrater, med flera, valde att sprida misstro istället för en samlande enighet. Med en, i deras ögon, blivande landsfader som ena veckan stod och klagade på att inget gjorts veckan innan för att möta Coronavirusets framfart. Samma vecka då han själv tyckte att det var viktigare att dela ut flygblad i Turkiet.

Kanske kommer vi att upptäcka att det inte längre fungerar att dra ner på vård och omsorg och att det där med skatter inte är så dumt ändå. Att det kanske inte heller är så dumt att se till att människor som jobbar inom de yrken vi inte klarar oss utan vid liknande kriser också får rejäla lönehöjningar. De som är kittet för ett välfungerande samhälle.

Skulle det också visa sig att vi blivit rejält eftertänksamma kanske vi ställer oss frågan hur det kunde vara viktigare att rädda företag och, än en gång, stötta banker med enorma miljardbelopp men inte de utsatta. Något som i så fall i en framtid kan få oss att tänka två tankar samtidigt och att vi alla är en del av ett sammanhang.

Kanhända kommer vi då även att ifrågasätta varför vissa ställde krav på att staten skulle ta fulla ansvaret för delar av den sjukvård som samma personer, som ställde detta kravet, tidigare valt att sälja ut till privata aktörer.

Hur som helst så visar stora delar av vår befolkning nu en fantastisk uppslutning. En uppslutning där man erbjuder just utsatta hjälp. Utan tvivel och utan krav. En underbar gest och medmänsklig insats som definitivt går under parollen solidaritet. Ett ord som av många misstänkliggjorts och förkastats som något fult. Jag undrar jag hur fult dessa människor kommer att tycka att det var om det visar sig att de utan solidariteten hade stått ensamma i det som ännu står framför oss?

Laddar kommentarer...