Man får självklart tycka vad man vill…

…om gårdagens antirasist demonstration i Stockholm. Vad man bör undvika är dock att använda sig av nedlåtande epitet mot de som deltog. Inte minst då just nedlåtande tillmälen och en systematisk diskriminering är orsaken som, med mordet på George Floyd, fick bägaren att rinna över.

Har man aldrig blivit utsatt för rasism och spott och spe, från bland annat ett riksdagsparti och dess anhängare, i tid och otid kan det vara svårt att förstå när nog är nog.

Vad som blir lite hycklande att läsa på nätet är det flertal kritiska röster mot demonstrationen som med orden ”Jag var där” vill förstärka hur illa skött det var. Man tycker alltså att det var fel att ge sig ut för att visa sin avsky mot rasismen genom att själva ge sig ut för att dokumentera det hela.

Sist men inte minst måste jag bara tillägga att, oavsett vad, så var polisens agerande vid en numera vida spridd video ett agerande som visade tydligt att man inte kunde hantera situationen professionellt. Att vara så hårdhänt mot barn i tidiga tonåren sänder definitivt fel signaler. Vilket dock inte vissa krafter anser då man, precis som i Trumps USA, vill sända in militär mot utsatta områden. Hur vore det om vi istället för att döma rannsakade oss själva och jobbade tillsammans för att komma tillrätta med något så självklart som att behandla varandra som jämlikar, oavsett etnicitet eller ursprung? Hur svårt kan det vara?

  • Black Lives Matter
  • Fuck Racism

Laddar kommentarer...