Linus Bylund – Blivande propagandaminister?

Nästa jävel som ojar sig över hur synd det är om alla snälla muslimer när det ligger blödande norrmän på gatan kommer avföljas!”

Ovanstående mening och tweet kommer från den återigen aktuelle sverigedemokraten Linus Bylund och är daterat till år 2011, kort efter att Anders Behring Breivik avrättat över 70 människor i Norge. Samme Bylund och numera ledamot i SVT, SR och UR:s ägarstiftelse menar nu att han vill att enskilda journalister ska kunna straffas för partiskhet och/eller spridande av fake news. I en intervju med tidskriften Fokus säger han;

Jag säger inte att vi ska sparka ut varenda journalist som inte gör som jag sägerDet är självklart. Men det måste finnas där.

Ett uttalande som inte bara är högst anmärkningsvärt och oroande utan även hur han säger det. Märk väl att han använder orden “som inte gör som jag säger” som att han redan tror att han själv kommer att ha det avgörandet i sin hand i framtiden.

Med samma regler för våra riksdagsmän torde det första och översta citatet från Bylund lett till åtminstone ett par månaders indragen lön, vilket han själv föreslog som möjligt straff i intervjun. Precis som det borde ha lett till för flertalet av hans kollegor som inte sällan spridit fake news eller gärna dragit förhastade slutsatser. Slutsatser som i sin tur hinner göra oerhört stor skada innan det i bästa fall tas bort med en ursäkt, som tyvärr oftast går spårlöst förbi.

Att Sverigedemokraternas tidigare presstalesman i sina uttalanden till Fokus enbart verkar rikta sig mot journalister inom Public Service, eller folkets mediekanal som han kallar det, var ju inte oväntat. Inte då detta är uttryck som blivit allt vanligare från SD:s representanter på senare tid. Hade det gällt all journalistik och alla medier eller tidskrifter skulle exempelvis deras eget propagandaorgan Samtiden ligga riktigt illa till i framtiden vad det gäller partiskhet.

Vad det gäller spridande av fake news skulle Bylunds regler innebära att alternativa högermedier kommer att få sina fiskar varma av en eventuellt framtida propagandaminister. Om han nu inte själv skulle visa sig vara partisk i ett sådant läge, vill säga.

Laddar kommentarer...