Jag skulle kunna vara en våldtäktsman eller kvinnomisshandlare!

Jag skulle kunna vara en våldtäktsman eller kvinnomisshandlare! Faktum är att jag skulle kunna vara bådadera. Inte för att jag vet hur det skulle gå till eller om jag överhuvudtaget skulle kunna leva med mig själv om tanken ens skulle falla mig in att bli ännu ett svin som kränker kvinnor. Men hur ska du som läser detta kunna veta det? Hur ska du som kvinna kunna lita på att jag är den jag utger mig för att vara? För det är där problemet ligger.

Det är där vi har hamnat efter tusen- och åter tusentals år med kvinnoförtryck. Kvinnoförtryck som i sin tur lett till miljoner och åter miljoner kvinnors död under samma tidsperiod. Män som med berått mod mördat sina partners eller slumpmässigt utvalda offer. Skräckinjagande sista sekunder eller i värsta fall minuter för de kvinnor som fått se den oberäkneliga ondskan från män de älskat eller aldrig ens tidigare mött.

Hur många män finns det därute som går och lägger sig på kvällen med rädslan att inte vakna upp nästa dag? Hur många män går ständigt omkring med rädslan för nästa slag, nästa våldtäkt eller rentav nästa gång de hotas till livet av den kvinna de en gång föll för? Hur många män ser sig om av ren rädsla eller skräck för att bli överfallna av en okänd kvinna eller okända kvinnor när mörkrets inbrott fallit? Hur många mäns liv tror du att det skulle krävas, under liknande omständigheter som det kvinnor tvingats genomleva och dö för, innan det skulle tas på allvar, införas krispaket eller utfärdas nationell händelse?

Det är faktiskt inte svårare än att försöka sätta sig in i den andres värld för att förstå lite mer. För att inse att en förändring måste ske. Min förhoppning är att vi en dag ska komma fram till att den förändringen måste ske snarast och att det också krävs att vi män deltar mer aktivt och konstruktivt i samtalet. För det råder knappast något tvivel om vart ansvaret för det som sker i form av våld, sexuella övergrepp och mord på kvinnor ligger…och inte fan ligger det på kvinnorna. Inte heller duger det att vi män slår ifrån oss med ord som ”Inte alla män” för det vet vi. Det vet kvinnor. Vad de däremot inte vet är vem. Och vem kan klandra dem för det så som det ser ut? Inte jag i alla fall.

Mindre smickrande fakta under året som gått med Corona! Under april månad gick våld i hemmet upp med hela 33% i Sverige och cirka 60% under året som gått, om man ser till Europa i stort. I länder som El Salvador har man under året sett en ökning på upp till 70% medan vissa regioner i USA sett en femtioprocentig ökning. Det värsta är att en ökning skett i ALLA länder som för statistik över denna farsot. Med andra ord en global pandemi i våld mot kvinnor.

Mindre smickrande fakta överlag! Globalt har en tredjedel av alla kvinnor som befunnit sig i en relation upplevt någon form av fysiska eller sexuella övergrepp från en partner likväl som att cirka 40% av mördade kvinnor, mördats av den de levt tillsammans med. Vilket innebär att alltför många män världen över har en extremt unken kvinnosyn.

Laddar kommentarer...