I vilken värld vill du leva?

Med rullstolen väl synlig i baksätet av en bil blir en man brutalt utsliten från passagerarsidan. Scenen jag nyss sett utspelade sig 2018 i Fairfield, Kalifornien, och är ännu en i den långa rad videos som florerar med polisbrutalitet mot svarta i USA.

I´m paralyzed, upprepar den förlamade mannen ett flertal gånger. Polismannen i sin tur upprepar samma uppmaning som tidigare. En uppmaning som den funktionshindrade mannen av förklarliga skäl inte kunde utföra. Något som slutade med att polismannen slängde den svarte mannen i backen samtidigt som byxorna åkte ner till knäna på de obrukbara benen och ytterligare förnedrade honom.

När svarta per automatik blir så illa behandlade, misstänkliggjorda och i tid och otid utsatta för systematisk rasism är det inte konstigt att det leder till protester. Än mer förnedrande blir det när vita i sin tur negligerar eller förminskar det hela med sin ständiga whataboutism. Finns inte viljan att förstå och förändra, ja då är vi också den största delen av problemet.

Att det även finns de som hävdar att polisen inte gör någon skillnad mellan svarta och vita motsäger sig självt då inte ens en bråkdel av de filmsekvenser som laddats upp på nätet handlar om vita män eller kvinnor som fått utstå samma behandling. Snarare då att vita som står upp för sina medmänniskor råkar illa ut på grund av det.

Detta bevisades tydligt via en filmsekvens från Buffalo under torsdagen. En inspelning som visar en 75-årig man som utan att uppvisa några tecken till att vara våldsam blir knuffad till marken då han försökte samtala med polisen. I filmen kan man se hur han faller baklänges, blir liggandes helt stilla och, som det ser ut, faller in i medvetslöshet medans marken runt hans huvud snabbt färgas röd. Under denna sekvens ser man också hur en polisman blir hindrad av en kollega att kolla mannens hälsotillstånd medan ytterligare ett tjugotal poliser bara marscherar förbi. Utan tillstymmelse till att bry sig.

Frågan som ställas bör är således; Är detta ett samhälle vi vill se även här? Ja, nog verkar det så på ett stort antal populistiska debattörer, anonyma troll och proffstyckare på nätet. De som gärna kallar sina meningsmotståndare för kommunister eller godhetsknarkare.

Som att det skulle vara någon skillnad mellan fascistiskt förtryck och det förtryck kommunismen stod för. Som att det skulle vara något fel i att vara en god och hänsynsfull medmänniska som tror på allas lika värde.

Kanske är det så enkelt att rasismen och hatet är så ingrott i dessa människor att de aldrig kommer att förstå. Att vi aldrig kommer att komma tillrätta med de problem vi står och stått inför alldeles för länge. Jag vill inte tro det och jag vill heller inte ge upp hoppet om mänskligheten.

Men det vill fan till att vi andra nu håller ihop och inte släpper en tum på att visa samhörighet med våra medmänniskor. För då är det kört. Då är mänskligheten hopplöst förlorad och det enda som återstår är att leva med rädslan att stå på tur. För utan syndabockar dör populismen och det är din röst i valet som avgör.

För egen del vet jag precis vart jag står. Det hoppas jag att även du gör och att du, som jag, inser att en värld som gör skillnad på folk och folk inte är hållbar. Så, låt oss se till att framtidens historieböcker också berättar att den INTE upprepade sig. Att vi visar att det går alldeles utmärkt att leva sida vid sida. Oavsett ursprung. Kan våra barn och barnbarn, så kan vi!

Laddar kommentarer...