I spåren av mordet på George Floyd

Det råder inga tvivel om att USA står inför enorma problem efter mordet på den svarte amerikanske medborgaren George Floyd. Inte minst då den så kallade presidenten Donald Trumps utspel mer och mer tar sig diktatoriska uttryck och inte alls möter den frustration många känt och känner. Vad gäller det groteska mordet, utfört av en polisman vars namn inte är värt att nämnas, blev detta alltså den utlösande faktorn för de enorma protester som nu skett och sker på åtskilliga platser i landet.

Tittar man mer ingående på bilder och videos från dessa förstår man varför just ilskan över polisens övervåld tar sig liknande uttryck. Inte minst då dessa än tydligare visar en poliskår som inte sällan med full kroppskraft rusar in i fredligt demonstrerande människor som är helt oförberedda, attacker på kvinnor, journalister, människor med gängligare kroppsbyggnad och även på folk som redan ligger.

I det sistnämnda fallet har jag sett åtskilliga tillfällen där det verkar som att fallande människor är som en given signal för fyra till fem poliser att ge sig på dessa ytterligare. Lika fegt som vid det tillfälle den handfängslade och på marken liggande George Floyd kvävdes till döds av en polismans knä över nacke och hals. Det krävs inte mycket för att ett av alla de med batong hårt riktade slagen mot ett liggande offer hamnar lite fel och får fruktansvärda konsekvenser.

När även bilder visas på polisbilar som med ökande fart kör rätt in i folkmassor inser man att många helt förlorat förståndet och definitivt borde avlägsnas från kåren eller rentav spärras in. Något som sannolikt inte kommer att ske så länge Donald Trump sitter vid makten och ständigt eldar på motsättningarna. Tyvärr är nog det som nu sker bara början på ett sönderfall som kan bli svårt att återställa även om Trump inte blir återvald. Med ett sådant scenario är det väl bara att vänta att den sittande presidentens allra trognaste anhängare kommer att ge sig ut på gatorna istället. Beväpnade till tänderna.

Laddar kommentarer...