I skuggan av Coronavirus och kriminella uppgörelser – 134 dödsfall.

Återigen tar jag mig friheten att skriva om ett för mig viktigt ämne och det faktum att det idag, rent statistiskt, har avlidit 134 personer i vårt land till följd av självmord och psykisk ohälsa, hittills i år. En fullständigt horribel siffra och inte minst en fruktansvärt tragisk situation för alla inblandade.

I övermorgon är den siffran 142. För så många är det som mår så dåligt att de väljer denna utväg. Fyra personer per dag. Fyra personer med säkerligen ett tjugotal människor i sin närhet eller omgivning som i sin tur påverkas på ett eller annat sätt av deras död. Minst!

Egentligen påverkas vi ju alla då den psykiska ohälsan är så omfattande att den tros kosta samhället 200 miljarder årligen. Trots detta uteblir insatser och satsningar på psykiatrin från våra folkvalda. Trots detta saknar jag ändå ett mer samlat engagemang där vi som medmänniskor skulle kunna göra så mycket mer.

Själv har jag sedan mina värsta skov av dåligt psykiskt mående bröt ut letat efter en plattform där jag kunde komma i kontakt med andra i liknande situation. Jag bloggade på Aftonbladet Blogg tills den av olika anledningar lades ned och jag var även en längre tid betydligt mer aktiv på Facebook än jag är idag. Att båda dessa plattformar, precis som så många andra, drogs och dras med en stor andel illasinnade människor gjorde och gör inte det hela lättare. Tills nu!

På spraca känner jag mig hur trygg som helst. Här vet jag att jag kan skriva om att jag har tio självmordsförsök bakom mig. Här vet jag att inga anonyma troll ges utrymme att skriva nedlåtande kommentarer som “Synd att du inte lyckades ta livet av dig”. Något jag råkat ut för vid ett flertal tillfällen då jag berört just detta ämne på andra forum. Härinne kan jag fortsätta att tillsammans med andra bearbeta och diskutera de efterverkningar mitt tidigare liv har fört med sig. Här vet jag att jag kan fortsätta att utvecklas som människa. Här kan jag vara jag!

Laddar kommentarer...