Hysteriska människor belastar 1177 – Coronaviruset.

Strax efter 23 igår kväll dök en blå svullnad, i en golfbolls storlek, plötsligt upp på ovansidan av min livskamrats vänstra fot. Utan förvarning och med en rejält ömmande smärta. Till saken hör att hon i måndags opererades för Arnold Chiaris syndrom. En missbildning i lillhjärnan som innebär att man operativt går in via nacken och bakhuvudet, kapar av en bit av skallbenet, och sedan hänger upp den del av lillhjärnan som fallit ner och trycker på ryggmärgen i en påse. En inte helt okomplicerad historia som kan föra med sig komplikationer av olika slag och där vi uppmanats att vara vaksamma på förändringar i hälsotillståndet.

Självklart skapade denna svullnad en oro. Trots att min spontana känsla var att det inte handlade om någon propp. För säkerhets skull ringde vi i alla fall 1177 för att få lite vägledning och information om vad det hela kunde handla om.

Efter över en timmas väntetid, som jag tolkade som en fredag med mycket alkohol, kom vi så fram till slut och fick lugnande besked av en mycket trevlig sjuksköterska. Vi var slutligen överens om att det var skönt att slippa sitta på akuten halva natten, då ju just helgdagar belastar denna extra. Till min förvåning nämnde dock sjuksköterskan att kötiden på 1177 inte så mycket handlade om alkoholrelaterade frågor för deras del. Istället hade de haft fullt upp med att besvara oroliga uppringare angående Coronaviruset.

Det förvånar mig inte ett dugg att många blir hysteriska i bakvattnet av just den epidemin. Men det gör mig inte så lite bekymrad att man belastar viktiga funktioner som 1177 och som för andra kan innebära livsfara att inte komma fram snabbare. Det finns något som heter Google och det finns även något som heter nyheter. Det är inte svårt att ta till sig de två sistnämnda källorna för att inse att Coronaviruset inte smittar bara för att man sett en asiat och att man kanske i så fall förknippar det mötet med lite halsont. Är vi verkligen så otroligt dåliga idag på att söka fakta? Är det i så fall konstigt att så många tror att vi har en systemkollaps i vårt land? Finns det inte en risk att vi själva med liknande hysteriska beteende i värsta fall i en förlängning bidrar till att skapa en sådan kollaps?

Laddar kommentarer...