Hur kommer man undan trollfabrikernas troll?

Ja, hur gör man för att slippa undan troll på sociala forum och då främst på Twitter? Svaret är ganska enkelt. Det går inte!

Såvida du inte avslutar ditt konto och istället väljer att gå med i spraca.se vill säga. En garanti och sannolikt det enda forum där du slipper denna epidemi. En epidemi jag för övrigt skrivit om tidigare och som du kan läsa här https://spraca.se/samhallsdebatt/trollkonton-en-epidemi-som-behover-isoleras/

Annars är det tyvärr så att dessa troll för evigt kommer att dyka upp i olika skepnader. Om och om igen. Så länge de tillåts göra det. Men, det finns ändå en möjlighet att reducera antalet radikalt. Om man vill och orkar lägga ner tid. Häng med så ska jag förklara.

En variant av trollfabriker startas oftast av individer vars gemensamma mål oftast diskuteras i meddelandefunktionen kallad DM på Twitter. Ett mål som avser att störa och förstöra för motståndarsidan och som förekommer både från vänster till höger. I detta fallet kommer jag att beskriva hur det funkar för de som befinner sig till höger på den politiska skalan, då det är den jag studerat mer ingående.

Låt oss börja med de jag väljer att kalla konstruktörerna. Konstruktörerna bjuder in ex antal individer som de litar på och som de sett har åsikter som faller under ramen för just det man söker. Man delar sedan efterhand ut uppgifter beroende på vilka egenskaper dessa har och placerar sedan de olika individerna i separata grupper. Detta då grupper i DM “bara” rymmer maximalt 50 deltagare.

Med tiden växer grupperna då de inbjudna i sin tur lämnar förslag till konstruktörerna på konton de själva litar på. Snart har man fyllt ett antal grupper dit man snabbt och lätt kan skicka in länkar beroende på vart man vill styra specifika troll. Troll som kan vara uppkäftiga, otrevliga, pålästa eller bara ifrågasättande rent allmänt. Huvudsaken är att de trasar sönder de eventuella samtal som pågår i konstruktiv anda.

I vissa fall använder man sig även av det jag kallar fördelare. Konton som delar meningsmotståndares tweets och i vars feed andra kan inhämta mål att ge sig på. Så nu vet du det om du undrar varför helt random konton från motståndarsidan retweetar dig. Du kan ha utsetts som ett mål.

Hur reducerar man då förekomsten av trollkonton? Det enda valet är att bli stenhård på blockknappen. Märker du av minsta lilla nedvärderande eller användande av tillmälen som inte hör hemma i en normal diskussion, blocka. Särskilt om dessa konton även döljer sig bakom en anonym profil med få följare. Snart kommer du att ha en ganska rejäl lista med blockade konton som du kan använda på fler sätt.

Skulle du någon gång i något eller flera fall vara tveksam angående vissa konton går du bara in och kollar just dessa kontons följare. Hittar du där ett antal av dina tidigare blockade konton kan du vara ganska säker på att det finns någon slags koppling. För även troll rör sig i flock och gärna i de kretsar man känner sig mest hemma. Precis som vi människor oftast gör.

När du sedan, som jag, kommit upp i femsiffriga tal av blockade konton,  ja då börjar det bli riktigt intressant. Det är då du via följarlistorna kan börja ana vilka konton det är som kan vara någon av de så kallade konstruktörerna. Hjärnorna bakom det hela. Kanske kommer du att bli överraskad, kanske inte. Det troliga är dock att ett flertal av er som håller till på Twitter redan följer eller följs av några av dem. För de syns aldrig i de sammanhang de låter sina underhuggare sköta.

Laddar kommentarer...