Hotet mot media är hot mot vår yttrandefrihet

Ständigt ser man uttalanden från både moderater och sverigedemokrater om att vi ska avskaffa public service och att etablerade media (som SVT, SR, TV4, DN, SvD, Aftonbladet, Expressen, osv) är ”ljugmedia” och är köpta av PK-etablissemanget.

Journalister världen över hotas, mördas och fängslas, och ingen tycks förstå hur allvarligt detta är och vilket hot det är mot vår yttrandefrihet, även här i lilla Sverige.

Min insyn i media kommer från att ha växt upp på en tidningsredaktion genom att min mor jobbat som journalist. Hon fortsatte sedan till lokalradion, och sedermera Sveriges Radio. Själv utbildade jag mig till grafiker, och hamnade till slut på en tidning som grafiker, där jag sedan sysslade med att redigera tidningssidor och även gjorde nyhetsgrafik för att illustrera artiklar.

Många har nog ingen insyn i hur himla tråkigt det kan vara att jobba på tidning. Det mesta handlar egentligen om att bevaka något som händer i kommunen (i alla fall på en lokaltidning) och sportevent, bevaka någon presskonferens, osv.

Givetvis finns det även journalister som stöter på en nyhet som de börjar undersöka och gräva i, för ett större avslöjande. Och det är de journalisterna som nog drabbas värst, för de avslöjar ofta orättvisor, felhantering av pengar, vanvård, fiffel, brottslighet, osv.

Det är ju dessa människor som blir avslöjade med att fiffla, att fuska, att vansköta sina uppdrag som hatar media mest. För de har ju något att dölja. Därför vill de också tysta media. De vill inte att sanningen ska komma fram.

Jag tror dessutom att de flesta vanliga människor vill veta sanningen. Vill veta var deras skattepengar egentligen tar vägen. Vill veta att våra politiker sköter sina uppdrag som vi gett dem genom våra allmänna val.

Det är därför jag blir lite förvånad över att en del människor försöker misskreditera media. Varför? Förstår de inte allvaret och vilka som verkligen vill tysta media? Det är ju inte de som har rent mjöl i påsen som skriker högst om ”fulmedia”. Det är de som vill tysta media från att avslöja deras ”fulheter” egentligen.

För mig är det uppenbart att när en journalist blir hotad (eller mördad) så har den kommit för nära, avslöjat något som inte borde komma ut, och därför blivit tystad för evigt. Och genom att hota och mörda journalister så skickar det ett meddelande till andra journalister att backa, varna dem om att de kan råka lika illa ut.

När vissa partier vill styra media, så vill de styra den information som ges medborgarna. Det innebär också att vi medborgare har ingenstans att vända oss när vi själva upptäcker något fiffel, eller någon orättvisa som bör uppmärksammas. Det innebär att våra röster också tystnar, om media styrs av de som inte vill bli granskade.

Att kunna skriva en insändare, eller ett blogginlägg som här på Spraca, så utnyttjar jag min yttrandefrihet. Om media styrs av de som inte vill bli ifrågasatta, vem ska då få ta del av mina åsikter? Vad är nästa steg? Att begränsa användandet av sociala medier, internet, osv?

Så fundera på vem som tjänar på att vilja styra våra medier, och vad deras syfte egentligen är. Varför vill de inte bli granskade? Och vill vi verkligen ha det så? Eller ska vi acceptera att folk ibland säger saker vi inte håller med om, och ge dem det utrymmet, för att vi värnar om allas vår yttrandefrihet?

Vi måste våga stå upp för att värna om våra etablerade medier, för annars blir vi lika fördummade som de är i USA och vore en dum väg att gå.

Laddar kommentarer...