Hat föder hat!

Googlar man näthat kommer åtskilliga artiklar upp att välja emellan. Alldeles för många. Dels kan man läsa i en artikel från 2015 att näthatet ökar. I ytterligare en från 2017 kan man läsa samma skrämmande rubriksättning. Likväl som i ännu en från 2019. Men det stannar inte där. Även detta år dyker artiklar upp som tydligt visar att hatet konstant fortsätter att öka. Men hur länge till kan det fortsätta på det viset?

Hur många fler ska hoppa på det tåg som i en allt högre hastighet är på väg mot den ultimata urspårningen? Är det månne så illa att vi människor inte nöjer oss förrän hatet, i samma utsträckning som på nätet, flyttat ut på gator och torg? När vi till slut står och pucklar på varandra med nävar och tillhyggen. Uppenbarligen är det precis det många verkar sukta efter. För hur förklarar vi annars avvecklingen av en hyfsat normal samtalston utan hot och hat?

Under måndagen blev jag uppmärksammad på en video som lagts ut av en kvinnlig sverigedemokrat som talade om ett att stort antal nedvärderande och nedsättande kommentarer riktats mot en annan kvinna.

Detta på grund av att hon lagt ut en selfie med en hoodie som tydligt visade vilket parti hon stöttade. Ett parti som under det senaste decenniet de facto spelat ett högt spel med en retorik som gått ut på att göra invandringen till syndabock för allt ont som sker i vårt land. Trots att så inte är fallet. För att inte tala om att de har spelat på människors usla förmåga att faktakolla vad de sprider.

För att vara riktigt tydlig så tar jag till hundra procent avstånd från allt hat och alla hot. Oavsett vem det drabbar. Tyvärr är jag väl medveten om att hat föder hat. Vilket inte är någon ursäkt. Snarare en förklaring. Frågor man kan, eller bör, ställa sig är; Vem ska bryta denna negativa utveckling? Högern eller vänstern? Vi män, då vi dessvärre står för det mesta av det sämsta i det fallet? De så kallat sociala forumen?

Faktum är att spraca.se idag är det enda forum som står för sitt regelverk och som inte accepterar vare sig hot, hat eller sådant som inte hör hemma i ett demokratiskt samhälle eller på ett socialt forum. En fristad för alla som vill slippa dickpics i sina inkorgar, nedlåtande kommentarer eller påhopp på grund av sexuell läggning, hudfärg, etnicitet eller kön. Precis så som det borde vara.

Eller vad säger du? Kan någon, egentligen, rättfärdiga att vi beter oss som om vi aldrig fått lära oss vanligt hyfs? Som att vi precis kommit ut ur grottstadiet. Finns det någon som tror att hatet framställer oss som coola individer? Finns det någon som rentav attraheras av den typen av människor? Hur mår de som inte kan bete sig och hur tror de att deras retorik får andra att må? Räcker det inte med att den psykiska ohälsan skördar över 1500 människors liv årligen?

För min egen del har jag lämnat Twitter. Näst på tur står Facebook, såvida ingenting händer inom en snar framtid. Jag har bättre saker att ägna mig åt än att ta del av allt det skräp så många av er därute sprider. Eller tycker du att jag är helt fel ute? Låt mig få höra vad du anser. Har du några tips annat än att blocka tusen- och åter tusentals användare för att slippa hatet?

Laddar kommentarer...