Fridays For Future firade Alla Hjärtans Dag!

Under arrangemang av Klimatomställning Borås, fredagen den 14:de, hölls så ännu en demonstration på Stora Torget för att påminna om att tiden börjar rinna ut för att rädda den jord vi alla är så beroende av. Om man nu tror på den vetenskapliga expertisen och de dramatiska klimatförändringar vi sett ske på kort tid, vill säga.

Några röster jag talade med medan demonstrationståget pågick verkade dock tycka att det hela bara var komiskt. Åtminstone då talkörerna skanderade för att göra sin röst hörd. När jag frågade varför de skrattade förändrades tongångarna.

-Det är väl bra att nån vill göra nåt för miljön, sa en av tjejerna

-Bara jag slipper, sa en annan.

-Jag hade gärna gått med. Men tänk om nån jag känner hade sett mig, sa den tredje.

Kanske är det där skon klämmer. Att det är bra att någon annan gör något så länge man själv slipper. Eller att det är pinsamt att gå med utifall att någon ser en.

Frågan är hur pinsamt vi alla kommer att tycka att det är om vi i en framtid upptäcker att det där klimathotet många pratade om verkligen var precis det de pratade om? Vi som inget gjorde. Vi som bara skrattade åt det hela eller hånade de som höjde sina röster.

Som förste talare denna dag stod i alla fall 17-åriga Elsa Ek upp för sig själv och det hon tror på. Elsa, som går andra året på Bäckängsgymnasiet i Borås, inledde med att beröra just Alla Hjärtans Dag och hur viktigt det är att ha någon att älska eller bli älskad av.

Hon fortsatte med att säga att den som får för lite kärlek eller inte blir älskad så som den borde bli, är vår jord. Den planet vi alla bor på. En, i mina öron, otroligt klok liknelse. För vem slänger egentligen fimpar, plastpåsar eller annat skräp på den man älskar? Vem misshandlar någon man är så beroende av så grovt som vi misshandlar jorden?

Vidare påtalade hon de tiotusentals arter som utrotats och står inför utrotningshot. Inte minst koalor och kängurur som väl de flesta vet drabbats hårt av de enorma skogsbränderna i Australien. Att hon även nämnde arter få hört talas om talade för att hon visste precis vad det hela handlade om.

Med fler engagerade ungdomar som Elsa skulle definitivt hoppet växa och att vi en dag kanske får ordning på det vi människor ställt och ställer till med. Den vuxenvärld som borde ha agerat som föredömen för Elsa och alla andra ungdomar och inte tvärtom. För inte kan vi väl tycka att vi gjort ett bra jobb så här långt?

Som talare nummer två fortsatte ordföranden för Klimatomställning Borås, Thomas Svensson, med att citera delar av Greta Thunbergs inledningstal i Madrid, som löd;

“Den 1 januari 2018 hade vi 420 gigaton koldioxid kvar att släppa ut för att ha 67 procents chans att hålla den globala uppvärmningen under 1,5 grader. Samtidigt släpper vi ut 42 gigaton koldioxid varje år – vilket innebär att koldioxidbudgeten är slut inom åtta år.”

Thomas Svensson nämnde även att detta inte handlar om någon åsikt eller politisk åskådning utan resultatet av den bästa tillgängliga forskningen. Han lyfte också det faktum att etablissemanget börjat förstå och ta till sig av den rörelse med miljontals följare som Greta Thunberg startat och som även deltagarna i Borås är en del av.

Mycket mer finns att säga om detta ämne. Men nog tycker jag att Thomas Svensson satte fingret på något oerhört talande angående engagemanget från vissa håll. Han sa att han tycker sig kunna skönja att det “bara är det som kan bli goda affärer som verkar vara av intresse.”

  • Fridays For Future
  • Greta Thunberg
  • Klimathot
  • Klimatomställning Borås

Laddar kommentarer...