Fridays For Future – Demonstrationer i Sverige och Borås den 14/2

På fredag den 14 februari är det så åter dags för ännu en klimatdemonstration i Borås. Med avgång 15:45 från Knalletorget, vid biografen Röda Kvarn, går demonstrationståget vidare till Stora Torget och avslutas 17:30. Även denna gång kommer Thomas Svensson vara en av talarna samt ytterligare några som ännu inte var spikade vid publiceringen av detta inlägg.

När jag besökte klimatdemonstrationen i Borås den 29 november 2019 “krockade” Fridays For Future med Black Friday-rean. Något jag skrev om här https://spraca.se/jordnara/nar-black-friday-motte-fridays-for-future/.

Ett möte som lite symboliskt visade två sidor av myntet. På den ena sidan, en klimatrörelse som kämpar för en bättre miljö och mot de förändringar av klimatet en rad vetenskapsmän och forskare en längre tid varnat för. På den andra, en annan typ av rörelse som är beroende av att vi fortsätter att konsumera i den takt vi gjort och gärna mer.

Att det är en fråga som delar landet, likväl som världen, i två delar råder det inga tvivel om. Hur man från motståndarsidan kan se det som något negativt i att människor vill förbättra miljön är dock en annan sak. Kanske handlar det om att man måste vara för eller emot, som i så många andra fall. Kanske handlar det om rädslor för förändringar. Tydligt är ändå att större företag och investerare ser det som ett ekonomiskt hot mot deras verksamheter och därför kämpar emot. Vad man ser sig vinna på det, om de förändringar i klimatet vi sett på senare år bara är början på något mycket värre, får framtiden utvisa.

För dig som vill delta i någon av landets alla klimatdemonstrationer på fredag den 14 februari följer här nedan en lista på fler platser där dessa kommer att äga rum.

Bovallstrand, torget, 16:00

Eslöv, Eslövs stadshus, 15:00

Falun, Stora Torget, 15:00

Gislaved, Stortorget 1, 15:00

Gävle, Rådhuset, 16:00

Göteborg, Gustaf Adolfs torg, 15:00

Karlstad, Stora Torget, 15:00

Kiruna, Kupoltorget, 16:00

Malmö, Malmö stadshus, 11:00 

Norberg, Malmgatan 7, 15:00

Norrtälje, Cykelstrejk, Kommunhuset, 12:00

Rättvik, Vasagatan 1, 16:00

Stockholm, Mynttorget, 13:00

Sundsvall, Stora Torget, 15:00

Västervik, Stora torget, 14:00

Växjö, Västra Esplanaden 18, 15:00

Detta är bara några av de platser som finns registrerade och lär kunna fyllas på med flera. Sök gärna i Facebookgrupper eller annat om ingen av de ovan nämnda demonstrationerna passar med där du befinner dig.

Laddar kommentarer...