Framtidens jobb är automatiserade?

Igår hade vi en temadag på den skola jag jobbar på. Temat var ”Framtidens jobb” och de fick träffa på många olika yrkeskategorier. Varje klass fick under 4×20 minuter träffa fyra olika yrkeskategorier som berättade om sina jobb. Den klass jag följde under dagen mötte poliser, Försvarsmakten, tandläkare och bankchefer/kontorister. Grymt intressant var det även för mig!

Alla elever skötte sig exemplariskt och ställde många bra frågor. De går i åttan, men detta var för hela 7-9, så vi hade en mängd yrkeskategorier på plats och det hela blev verkligen en toppendag på skolan!

Under eftermiddagen skulle vi i 8:an se en film och sen tänka till utifrån den. Jag såg den dagen före och tyckte den var grymt bra, men den passar nog mer gymnasielever än 8:or, men vi orkade oss igenom den och diskuterade bra efteråt. Temat för filmen var det automatiserade samhället. Forskning/undersökning som gjorts visar att 47% av all arbetskraft i USA kan automatiseras. Med robotar, datorer, AI och så vidare.

Det är både en spännande och en hisnande tanke.

Filmen tar upp både det positiva och det negativa aspekterna med automatisering, men faktum kvarstår: Vi är i den och det kommer inte sluta.

Vad händer då om alla inte kan få jobb?

I USA tvingas många pga av låglönejobb ha två till tre jobb för att få det att gå runt. En diskussion filmen tar upp är om att man ska införa en basinkomst, typ medborgarlön, en ersättning man får utan motkrav på prestation. Det kanske är där vi hamnar? Men hur låg blir inte den ersättningen om låglönejobben samtidigt finns? När inte människor arbetar och beskattas, hur ska då stat/kommun få sin inkomst? Ska robotarna beskattas? Det var en ny frågeställning för mig som faktiskt inte är främmande.

Tidningsartiklar kan automatskrivas idag. Försäkringskassans brev är automatiserade. Lagerplockning är automatiserad…listan kan göras lång och mer kommer att ske.

Vi pratar inte långt bort i framtiden här utan nästan nu, eller åtminstone inom en 20-årsperiod.

Se gärna filmen, den är en timma och ligger på UR Play: Länkar den här: https://urplay.se/program/196346-den-automatiserade-framtiden

Laddar kommentarer...