Förlåt om din död gått obemärkt förbi.

Jag känner inte till din bakgrund eller vad som fick bägaren av allt du bar inom dig att rinna över. Kanske var det ett rop på hjälp som gick överstyr. Kanske orkade du helt enkelt inte längre. Att du är saknad tvivlar jag inte en sekund på. Inte heller tvivlar jag på att de som saknar dig fick uppleva både rädsla och frustration över att du inte fick den hjälp du borde fått. Nu har de bara sorgen och minnena kvar och du finns inte längre hos dem. Hos oss.

Att du är en av över tolv tusen som det senaste decenniet valt att ta ditt liv i vårt avlånga land gör det hela än mer tragiskt. Så många av er som hade så mycket kvar att uppleva. Vem vet vad ni hade kunnat uppnå om ni bara getts chansen eller fått det stöd som varit så avgörande för andra. Som för mig.

Jodå, även jag vet hur det är att känna den där mörka hopplösheten och hur lätt det är att till slut släppa taget. När till och med ilskan över att ha blivit återuppväckt fått det att koka över inombords.

Idag kokar jag istället över av ilska att vi inte kommit längre. Att det i snitt försvinner fyra själar som du varje dag. När inte den psykiska ohälsan och självmord har samma politiska sprängkraft som andra negativa händelser. När det till och med är så illa att Nationella Hjälplinjen ska läggas ner. Det gör mig ursinnig. Det gör mig vansinnigt förbannad. Inte minst då jag vet att det finns en väg ut ur det helvete det innebär att leva med en psykisk ohälsa som tar över allt.

Tyvärr har regeringar och politiker genom åren lagt större möda på att få siffrorna att se bra ut vid mandatperioders slut. Ett kortsiktigt sparande på bekostnad av liv. Trots att den psykiska ohälsan slukar oändliga miljarder kronor ur statskassan och trots att det skulle löna sig att satsa rejält på att minska de förlusterna. Men inte ens den trösten kan jag ge dig. Tur då att det istället finns andra som gör vad våra folkvalda inte klarar av. Som Tim “Avicii” Berglings pappa Klas.

I torsdags spelades nämligen en konsert på Friends Arena till minnet av Tim, som inte heller såg någon annan utväg än den du såg. En konsert vars intäkter och bidrag från hans pappa Klas med familj, via Tim Bergling Foundation, skänker hela tio miljoner kronor per år i tre års tid till Självmordslinjen.

https://www.svt.se/kultur/aviciis-familj-ger-stort-bidrag-till-sjalvmordslinjen

Allt för att den ideella föreningen mind.se ska kunna hålla linjen öppen 24 timmar per dygn istället för dagens arton. Ett fantastiskt och hedervärt initiativ som förhoppningsvis kan hjälpa fler som befinner sig i den situation som blev dig övermäktig. Och du, jag bestämmer här och nu att den konsert som spelades i torsdags var till din ära med. Det är du värd. Det är ni alla värda efter det svek samhället i stort stått för. Vi borde kunnat bättre.

Jag vet att det inte hjälper dig nu men jag skulle ändå med detta lilla brev vilja skicka ut en uppmaning till alla våra politiker. Från vänster till höger. Sätt er ner tillsammans och gör upp en nationell handlingsplan. En blocköverskridande överenskommelse till minne av de som inte orkade och till ära för de som ännu kämpar. Det är vi skyldiga både offer, utsatta, anhöriga och de hjältar som jobbar ideellt och inom vården. Släpp populism och prestige och öppna era hjärtan…på riktigt!

Tack för att du tog dig tid att läsa / Michael

Skriv under för att rädda den Nationella Hjälplinjen 👇

https://www.skrivunder.com/radda_den_nationella_hjalplinjen

Viktiga sidor! mind.se och suicidezero.se

  • Mind
  • Suicide Zero

Laddar kommentarer...