Finns det en genetisk avvikelse hos det manliga könet eller…

Återigen har det manliga könet, denna gång i form av 16-åriga pojkar, visat att MeToo-rörelsens uppmärksammande av kränkningar och sexuella övergrepp inte gått in överhuvudtaget. För när ett gäng gymnasieelever ägnat sig åt att kränka min bonusdotter och enda tjej i klassen inser man att något är riktigt sjukt. Händelser som du med hennes egna ord kan läsa här https://spraca.se/kvinnokraft/dont-mess-with-a-girl-boys/

Den första tanken som dyker upp är att även föräldrar till dessa tonåringar låtit tusen- och åter tusentals kvinnors berättelser världen över passera obemärkt förbi sedan MeToo briserade i oktober 2017. Detta trots att efterverkningarna kring denna oerhört viktiga rörelse ännu inte tystnat och förhoppningsvis inte heller gör det förrän en tydlig förändring skett.

Skulle det nu vara så att föräldrarna faktiskt haft det där upplysande samtalet med sina söner går frågan osökt över till om grupptryck istället skulle kunna vara den bakomliggande orsaken till att en majoritet av klassen valt att bete sig som svin?

Att skolans rektor och övrig personal tagit detta på största allvar och satt in åtgärder som att utfärda en muntlig varning till samtliga grabbar är en otroligt viktig markering och något skolan ska ha en stor eloge för. För hur ska man annars få unga tjejer att våga satsa på mansdominerade yrken om man slätar över liknande händelser med annars vanliga kommentarer som “Det är så killar är” eller “Det där är inget att bry sig om”?

Vad värre är, är att detta beteende existerat sedan urminnes tider. Precis som då jag själv var ung. För inte heller jag kan svära mig fri utan att jag och fler med mig helt säkert agerat korkat i ungdomen. Exempel som inte haft ett dugg med invandring att göra då min uppväxt och min bonusdotters upplevelser uteslutande innehöll helsvenska killar med helsvenska föräldrar.

Att flertalet förståsigpåare hårdnackat envisas med att försöka framhäva att förövare bakom sexuella övergrepp uteslutande skulle bestå av just invandrare motsäger sig självt då på tok för många helsvenska förövare sitter eller suttit av domar för våldtäkt och pedofili. För att inte tala om de exempel jag återgav ovan som förvisso är av mindre allvarlig art men långt ifrån okej.

Själv har jag ofta fastnat i tanken att det istället, som rubriken förtäljer, handlar om en genetisk avvikelse hos det manliga könet. Men även det motsäger sig självt då många män går genom livet utan att bete sig som svin. Att grupptryck skulle ligga bakom känns även det lite bräckligt som teori då det skulle innebära att majoriteten av de förstnämnda killarna antingen är för fega för att säga ifrån eller helt enkelt faller till föga för en eller flera förövares störda syn. Något som förvisso skulle kunna förklara varför gruppvåldtäkter sker.

Bakom denna länk https://nck.uu.se/kunskapsbanken/amnesguider/sexuellt-vald/sexuellt-vald kan du hitta informativa uppgifter och statistik från NCK, Nationellt Centrum för Kvinnofrid, där bland annat ett stycke är extra intressant. Nämligen det som säger att forskning i form av intervjuer med förövare visat att det i grunden inte handlar om sexualitet utan om makt och dominans. Så, om det är makt och dominans dessa tonåriga grabbar ägnat sig åt kvarstår ju frågan; Vem fan har lärt dom det? Och är det inte uppfostran, inlärt beteende eller grupptryck så hamnar vi återigen kring min tanke att det trots allt skulle kunna handla om en genetisk avvikelse. Eller?

Laddar kommentarer...