Ett minne som är kort kan bli förödande!

Enligt obekräftade uppgifter eller rykten påstås det att man återigen öppnat för försäljning av levande och döda djur i Wuhan, Kina. Något vi bör ta med en nypa salt tills vi med säkerhet vet hur det ligger till. Vad vi däremot inte bör ta med en nypa salt är att det föreligger en stor risk att mänskligheten inte lärt eller lär av Coronakrisen, överhuvudtaget.

Skulle så vara fallet riskerar vi i en inte alltför avlägsen framtid att få se fler utbrott av fler virus som på ett eller annat sätt slår ut vår civilisation liknande det vi sett ske de senaste månaderna. Vill det sig riktigt illa återgår större delen av världen och inte minst vi i Sverige till hur det var innan utbrottet. Av bekvämlighetsskäl.

Såvida inte majoriteten av oss som bor här inser att en återgång till det som var innebär neddragningar i vården, utförsäljningar av vårt gemensamma till riskkapitalister och en splittrande retorik och rasism som inte hör hemma i ett välmående land.

För är det något vi bevisat mitt i allt detta elände så är det att sammanhållning och gemensamma ansträngningar är den enda rätta vägen. Där solidariska handlingar stått och står som spön i backen. Där människors omtanke om, i många fall, helt okända människor visats och visas utan en tanke på att få något tillbaka. En krishantering utan dess like och av sällan skådat slag.

Då duger det inte att glömma bort vilka som faktiskt svek mitt i brinnande kris. Då duger det inte att tysta se på om neddragningar av samhällsviktig personal eventuellt kommer på tal i framtiden. Då duger det inte att låta egoismen eller populismens röster återigen flöda fritt utan ett massivt motstånd.

Det är nu eller aldrig som vi med nödvändiga reflektioner och förändringar i våra liv och i vårt samhälle kan skapa förutsättningar för en bättre samhällsmodell. En modell där alla får plats och där alla ges möjligheter till en vettig framtid. Där ingen lämnas utanför.

Att vi står inför oerhört stora utmaningar råder det inte minsta tvivel om. Men klarar vi ett virusutbrott av denna kaliber kan vi med bättre förberedelser klara nästan vad som helst. Tillsammans är vi starka. Men då vill det också till att minnet är det med.

Laddar kommentarer...