Engagerande gemenskap

Samtidens utbredda likgiltighet inför fascismens frammarsch är resultatet av en noga planerad strategi, under en längre tid. När folkbildning ersätts med lättsam underhållning och reklam för online-casinon orkar inte många bry sig om allvarsamma ämnen som politik. Det blir helt enkelt jobbigt när man behöver anstränga sig för att kunna förstå ett seriöst ämne och dess konsekvenser.

Nu är det skördetid för de som tålmodigt har skapat denna miljö. Det enda som behövs är ett par figurer som sticker ut och formulerar politiska budskap som underhållning. Sex och våld säljer, därför pratar de om våldtäkter och sprängningar. Allt som sägs behöver inte längre vara sant och när gränsen mellan underhållning och verklighet suddas ut kan vad som helst sägas.

Effekten av detta blir att de som vill bedriva en seriös politik halkar efter, samtidigt som vissa till synes anständiga politiker anpassar sig till en ovärdig retorik för att inte missa tåget. Rapporteringen om vad som pågår i samhället överdrivs gärna med desinformation för att tillfredsställa en omättlig publik som inte har några större krav på källhänvisning, så länge det som förmedlas är underhållande.

Det finns självklart de som har genomskådat detta skådespel. De vet att framgång i ett samhälle baseras på genomtänkta idéer som kräver tid. Frågan är hur vi kan få fler invånare att inse detta. Det har visat sig att främlingsfientlighet och klimatförnekelse är två återkommande teman hos högerpopulismens frontfigurer och de söker sig till en publik som inte är särskilt intresserad av kunskap, och därmed inte heller ifrågasättande. Den delen av befolkningen är dock relativt begränsad.

En större andel består av de som faktiskt har förmåga att vakna till innan det är för sent. Vad är det som krävs för att få dem att inse att de har ett ansvar? De flesta människor verkar inte bry sig om något förrän de själva drabbas, vilket utesluter främlingsfientlighet hos den tysta majoriteten.

Något som däremot ingen av oss kommer undan är effekten av klimatförändringar. Detta bör kunna övertyga ett tänkande folk till engagemang. Det gäller dock att sätta vetenskapliga bevis i rätt sammanhang, utan apokalyptiska överdrifter. Ju fler som återupptäcker värdet av kritiskt tänkande, desto större potential till en demokratisk massrörelse som inom kort tid upptäcker även andra faror mot samhället.

Den ovannämnda klimatrörelsen finns redan, tack vare en modig tjej och hennes generation. Med tanke på överväldigande vetenskapligt bevis vore det ytterst oansvarigt att inte bry sig om effekten av klimatförändringar på vår planet. Nu har vi ett viktigt gemensamt mål att förenas kring. Vi kan använda denna starka förening till att besegra klimatförnekare, d.v.s samma individer som sprider främlingsfientlighet i vårt samhälle.

Det vore intressant att få läsa dina reflektioner på min text, ifall du känner för att delta i vår gemenskap på spraca.se. Självklart är du också välkommen att dela med dig av dina egna tankar och funderingar i längre texter.

  • Främlingsfientlighet
  • Högerpopulism
  • Klimat

Laddar kommentarer...