Det var bättre förr, säger du

Nu vet jag inte hur gammal du är men det vore intressant att höra vad du egentligen menar med att det var bättre förr? Du är ju inte ensam om att använda just det uttrycket. Sannolikt menar du inte 40-talet då halva det decenniet bestod av ett världskrig. Men kanske menar du 50-, 60-, 70- eller rentav 80-talet. Av någon anledning misstänker jag att du inte menar 90-talet då ju även det decenniet, som det senaste, innehöll en stor flyktingström till följd av kriget i forna Jugoslavien. Att döma av dina övriga åsikter så är det nog egentligen där skon klämmer. Det handlar knappast om tiden före mobiltelefoner eller datorer då ju i sådana fall få hade vetat vad din längtan bestod av om vi skulle backa bandet så långt.

För inte saknar du väl tiden med enbart två TV kanaler? Eller ännu värre. Tiden då vi bara hade en enda svartvit kanal utan tunga och välgjorda actionfilmer eller sportsändningar från världens alla hörn. En epok utan lättsmälta program som Let`s dance, Melodifestival och annat miljontals svenskar sitter bänkade framför.

Annars vore väl en fördel med forna tider att vi sluppit det snabba nyhetsflödet med otäcka händelser serverade i parti och minut där vi bildligt talat har hela världen framför skärmen. Ett flöde som, om inte annat, trubbat av våra hjärnor på ett sätt som aldrig var möjligt förr. Trots att det hände lika många tragiska olyckor, krig och annan förödelse världen över där bara de allra värsta kom oss till del en eller ett par veckor senare via medier. Dock inte alternativa medier då inte heller de hade existerat.

Det skulle annars kunna vara pizza, kebab eller tacofredagar du fått nog av och därför längtar tillbaks? Men då är du nog tämligen ensam om det. Speciellt med tanke på att det är det enda man hör när man passerar folk i livsmedelsbutiken som diskuterar helgens ledighet i familj eller goda vänners lag. Inte skulle den bli så trevlig heller utan det stora utbud av utsökta viner eller hundratals ölsorter som idag tillhandahålls via systembolagets försorg och som man inte hade tillgång till ens för tjugo år sedan.

Jag skulle kunna sitta här och skriva ner hur mycket som helst som du faktiskt inte skulle vilja återvända till men jag har bara 3500 tecken på mig att komma fram till slutklämmen. För själv tror jag nämligen, som jag var inne på tidigare, att du inte gillar inslag av andra kulturer eller annan etnicitet. Troligtvis på grund av att det skrämmer dig och att du känner dig obekväm. Men tänk då på att det måste vara än svårare att komma hit. Precis som det hade varit för dig på 50-talet om du så bara hade flyttat från landet till storstan.

Nya inslag är skrämmande men kan också vara uppfriskande och leda till något mycket bättre om man bara vågar prova och ge det en chans istället för att fjärma sig från det. För tiden är något vi inte kan påverka och vi kan inte heller vrida den tillbaka. Det enda vi kan är att göra det bästa av vad vi människor ställt till eller ställer till med. Hade vi inte accepterat krig och ledare världen över som ligger bakom dessa hade vi heller inte haft en situation där folk tvingas fly för sina liv. Så varför inte börja där. Säg ifrån och påverka så mycket du kan så att folk kan återvända till sina hem eller framförallt slipper fly. För även de som flytt bär nog samma känsla som du. Att det var bättre förr.

Laddar kommentarer...