Det är vårt eget fel att nedskärningar sker inom skola, vård och omsorg

Nu kanske det lät lite väl dömande eller felriktat då det ju är politiker från mer verklighetsfrånvända partier som står bakom nedskärningar inom skola, vård och omsorg. Något vi kan läsa om i tid och otid. Är det inte äldre som får sänkt temperatur på sina äldreboenden så handlar det om att de får betala 120 kr/mån för toapapper och förbrukningsartiklar men inte välja produkter själva. Något Aftonbladet skrev om här https://www.aftonbladet.se/nyheter/a/8mzA1Q/drog-ner-pa-toapapper–sedan-hyrde-kommunen-ruin-i-almedalen och som för kommunen innebär 400 000 intjänade eller insparade kronor per år.

Att ovanstående väckt vrede och lett till demonstrationer utanför bland annat kommunhuset i Gislaved, då det ju även visat sig att politiker på skattebetalarnas bekostnad åkt kors och tvärs för betydligt högre summor, är precis det jag är ute efter. Om bara fler engagerade sig och gav sig ut för att visa sitt missnöje kan jag lova att politiker landet runt skulle dra öronen åt sig och tänka om. Men så länge vi inte visar att botten är nådd och att våra skattepengar i första hand ska gå till verksamheter som är i större behov än nöjesresor och studiebesök för politiker, ja då är det faktiskt vårt eget fel. Bryr vi oss inte mer får vi nog bita i det sura äpplet och kanske också sluta gnälla.

För gnälla det kan vi! På sociala medier. Men att höras på riktigt, live, det är vi betydligt sämre på. Vad det beror på vet jag inte men kanske har det med vårt lite kyligare klimat att göra, som så ofta påpekats. Detta trots den inre värme det skulle skänka om vi verkligen gjorde skillnad för de som behöver oss.

Kanske har vi med digitalisering och ständig uppkoppling på internet blivit så bekväma och lata att vi tror att det räcker att visa ilska genom ett antal nedvärderande kommentarer eller svordomar på olika forum. Men se, så funkar det inte. Vi kommer inte uppnå verkliga förändringar så länge politiker och andra vet att det stannar vid just nedvärderande kommentarer och svordomar. Något de genom åren lärt att skaka av sig för att återgå till att berika sig på andras bekostnad. Vilket även gäller de krafter som nu verkar ha lyckats invagga en stor andel medborgare att fortsatt vilja lägga sina röster på de som anser att de mer välbeställda ska ha mer och sjuka och utsatta mindre.

Vad vi istället bör göra är att ställa oss frågan om vi verkligen är säkra på att vi själva aldrig kommer att hamna i ett läge där vi är beroende av samhället och de resurser som ännu inte är fullt nedmonterade. Men då krävs det också ett engagemang större än de där hårda orden på Facebook eller andra sociala forum. Då krävs det också att vi, oavsett partifärg, säger ifrån och tvingar våra politiker att stärka de områden som vi på ett eller annat sätt nyttjat eller kommer att behöva nyttja.

För ett samhälle utan en rättvis och rättssäker vård, skola och omsorg funkar inte. Då hamnar vi i liknande situationer som ovan beskrivna. Då landar vi i ett vi mot dom och en situation där pengar kommer att vara avgörande för hur vår ålderdom eller våra barns skolgång kommer att se ut. Är det så du vill att framtiden ska se ut? Inte? Ja, då är det bara att sätta igång. Då är det bara att bestämma sig för att delta varje gång chansen ges och gå man ur huse för att visa vart skåpet ska stå. För vad kan egentligen vara viktigare än att agera innan det är för sent?

Laddar kommentarer...