Den meningslösa jakten på trollkonton

En stor del av min vakna tid då min kropp inte sagt ifrån har jag de senaste åren ägnat mig åt att jaga mer högerextrema trollkonton, främst på Twitter. En jakt och ett uppmärksammande jag trodde kunde göra skillnad precis som då jag, med flera, ägnade avsevärda timmar åt att jaga IS anhängare på bland annat nämnda forum. I det sistnämnda fallet gav detta frukt först när Twitter själva bestämde sig för eller tvingades till att faktiskt ta sektens framfart på allvar. Först då behandlades massanmälningar av bland annat gruppen Anonymous skyndsamt av moderatorer.

Tydligt är att man gör exakt samma misstag med högerextremismen när man låter även den härja fritt. Att då tro sig kunna förändra något genom att fronta konton vars mål är att desinformera, ofta via att lite patetiskt utge sig för att vara kvinnor, var tydligen att förvänta sig för mycket. Mission impossible för att vara korrekt!

För varje avslöjat konto föds istället två nya eller så går allt vidare som om inget hänt via de anhängare som ändå inte bryr sig eller aktivt väljer att bli de förklädda mörkerherrarnas nyttiga idioter. Såvida de inte på allvar tror att den lånade bilden, gärna av någon fotomodell, faktiskt är en riktig person som tilltalar deras inre tvivelaktiga kompass ihop med den profilbild som kanske även väcker andra lustar.

Hur som haver så har vi inte kommit någonstans då denna så otroligt negativa utveckling istället tycks eskalera. Vilket bara det är tragiskt i sig. Vad vi åstadkommer är några likes här och några likes där genom att hänga ut dessa oändliga mängder konton medans Twitter skiter högaktningsfullt i vilket. Det är ju trots allt mängden “användare” som är deras tydliga markör när de pratar marknadsföring eller vill locka annonsörer till sin sajt.

Sannolikt är det av den anledningen som handläggningstiden för anmälda konton ligger på runt två månader, för att i bästa fall leda till en kort avstängning eller karantän i en dag eller två eller som mest ett par veckor vid allvarliga överträdelser av deras eget regelverk. Så framåt går det inte heller där. Istället misstänker jag att dessa krafter kommer att ta än mer plats på allas vår bekostnad och fortsätta suga ut syret ur det som borde vara vettiga samtal. Att väldigt många längre ut till höger tycker att de där högerextrema krafterna inte är så farliga gör det dessvärre än mer bekymmersamt. Speciellt då det var samma toner som ljöd när IS anhängare började härja. Något vi idag, tyvärr, har fått se vidden av och som med all rätt har skapat upprörda diskussioner. Dock var det inte många som höjde på ögonbrynen då många med mig varnade för vad som skulle kunna komma även om flertalet idag vill göra gällande att de visste precis vad som väntade.

Så, vad göra? Hur går vi vidare med att bekämpa en rörelse som är helt oemottaglig för både kritik eller avslöjade trollkonton? Ja, den frågan bör vi nog alla ställa oss. Själv har jag fått det svar jag inte ville ha. Att mitt frivilliga och tidsödande arbete inte gjorde någon som helst skillnad. Inte så länge Twitter än en gång väljer att inte ta detta på allvar och definitivt inte så länge vissa partier eller politiska rörelser tjänar på att det förekommer. För utan desinformation och skrämselpropaganda från dessa konton kan de heller inte fånga in de vilsna och skrämda fåren i fållan. Själv tänker jag däremot inte ge dessa krafter mer syre än nödvändigt och absolut inte på plattformar som ändå inte bryr sig.

Laddar kommentarer...