Den medelålders svenske mannens moraliska förfall.

Jag förstår att pulsen kanske gick upp en aning när du läste rubriken, men självklart berör inte detta alla medelålders svenska män. Faktum är att det även finns både yngre, äldre samt en mindre andel kvinnor i blandade åldrar som står för det moraliska förfall vi idag kan ta del av i vårt land. De som ständigt letar fel, gnäller och skyller allt på andra. Men i stort är det tyvärr män och då just medelålders som utmärker sig, inte minst på sociala medier.

Du ser dom i kommentarsfält som rör de ensamkommande och du ser dom i kommentarsfält som rör den svenska klimataktivisten Greta Thunberg. Dom dyker upp i sportsammanhang och dom dyker upp i kassan i den lokala livsmedelsaffären. Kort sagt, dom finns överallt med argument som drar åt det fördomsfulla och även det tydligt rasistiska hållet. I livsmedelsaffären skäller de ut kassörskan som bär slöja och i sportsammanhang fick vi nyligen ta del av att den svenska diskustalangen Vanessa Kamga utsatts för en öppet rasistisk attack av en man under Finnkampen på Stockholms Stadion.

Vad det gäller Greta Thunberg så har nog alla som följer henne eller hennes förehavanden på nätet fått uppleva både det ena och det andra i kommentarsfälten under tweets på Twitter eller inlägg på Facebook. I dessa fall dock inte rasistiska inslag men ändå både fördomsfulla och med en tendens att njuta av att trakassera eller mobba en ung tjej. Man undrar ju vad dessa individer får ut av att skicka kräksmileys, kalla henne lågbegåvad trots hennes toppbetyg eller anklaga henne för att tro att hon kan något trots att hon i det fallet hänvisar till världens ledande klimatforskare?

När det kommer till de ensamkommande har de även där dömt ut närmare tiotusen individer för vad ett fåtal ställt till med men skulle självklart aldrig döma ut svenska män för att en stor andel av “deras egen sort” ägnar sig åt pedofili eller att en väldigt hög procentandel tros ha besökt barnporr på nätet. Att de även drar kortet att de ensamkommande kostar samhället eller staten tre miljarder per år bleknar lite i jämförelse med att de sällan eller aldrig nämner att den psykiska ohälsan i Sverige tros kosta bortåt 200 miljarder årligen, produktionsbortfall inräknat.

I den summan står de mellan 1200 till 1500 årliga självmorden för nästan hälften av den kostnaden, utöver det enorma mänskliga lidande de av våra medmänniskor måste känna innan de tar ett så drastiskt beslut. Men på dessa barrikader står inte några bittra medelålders män och “skriker” minsann. Kanske på grund av att den största andelen av de som väljer att ta sitt liv har en hudfärg man inte har något emot eller så bryr man sig helt enkelt inte. Fast vem vet, en vacker dag kanske de med psykisk ohälsa blir nästa villebråd för denna tragiska skara mörkermän.

Faktum är att det inte är lätt att få grepp på om det finns något dessa personligheter tycker är bra, då de förutom att klaga på klädesplagg, hudfärg, etnicitet, människors engagemang med mera gärna vikthånar, trakasserar kvinnor eller de som inte tycker som de själva gör, vad nu det är? Listan kan i alla fall göras betydligt längre och den närmaste beskrivning jag kan komma att tänka på för att kategorisera dessa individer är att de säkert skulle trivas utmärkt i ett land som Nord Korea med en ledare som Kim Jung Un som inte tillåter någon att vara annorlunda eller sticka ut från mängden. Inget att kritisera och definitivt inget Internet att göra det på heller.

  • Ensamkommande
  • Facebook
  • Greta Thunberg
  • Moral
  • Twitter

Laddar kommentarer...