Den fördummande processen på sociala medier måste få ett slut!

Sen en längre tid tillbaka har jag noterat hur flertalet sociala medier helt tappat greppet över kommentarsfält efter kommentarsfält. Oavsett vad som diskuteras. Det finns i stort sett hat, hot och andra nedlåtande tillmälen överallt och det är minst sagt en fördummande process som pågår och pågått en längre tid. Något som dessvärre smittar av sig och även får de lugnaste personligheterna att ibland fara ut och kanske även gå över gränsen.

Då jag själv nyttjat sociala medier i ett antal år nu så kan jag, utifrån mina egna observationer, tydligt se att det gått utför sen ett visst invandringskritiskt parti kom in i politikens finrum, även om det förekom i viss omfattning tidigare än så. Men jämför vi jargongen och språkbruket ett tiotal år tillbaka med dagens datum så är det en katastrofal förändring till det sämre.

När uttryck som landsförrädare, det väntar en lyktstolpe i Finspång på dig, dom borde avrättas och jag skulle gärna sponsra med en kula, förekommer mer eller mindre dagligen så är det definitivt på tiden att vi gör något för att förändra detta beteende. Inte minst borde våra politiker från vänster till höger anamma en sådan förändring genom att inte fortsätta spä på denna negativa spiral. Något vi som ägnat och intresserat oss för just politik fått uppleva från både bra som dåliga förebilder i det fallet. Tyvärr är det de sistnämnda som fått alldeles för mycket uppmärksamhet och som även smittat av sig med sitt språkbruk till andra. Om inte annat har de genom sitt sätt normaliserat och legitimerat denna försämring. Nämnas bör också att de förstnämnda är de som fått ta emot mest hat och hot från olika grupperingar av troll- och ofta anonyma konton som verkar gå all in för att så split och söndring.

Med plattformen du nu befinner dig på tänker vi som ligger bakom denna, tillsammans med dig, skapa en atmosfär och tillvaro där ingen ska behöva känna oro för att bli påhoppad, nedvärderad eller i värsta fall få ta emot just hat och hot. Skulle så ske kommer dessbättre de som inte kan respektera vår paroll “respektfullt samtal”, trots högt i tak, så snart möjligt är bli avstängda och nekas tillträde till vårt forum ett år framöver.

Att behöva ta till så drastiska metoder är tyvärr, i våra ögon, ett måste och även en av anledningarna till att du inte heller kan vara anonym. Något som gäller även mig. Själv har jag varit anonym på Twitter i ett antal år nu på grund av just hot. Av allvarligare art. Men att starta ännu ett forum där man tillåts skapa multipla konton och mer eller mindre kan bete sig hur som helst var inte ett alternativ i de diskussioner vi hade då denna idé växte fram. Vilket vi hoppas att du har förståelse för.

Så, nu är det upp till bevis. Nu är det upp till oss alla härinne att dra vårt strå till stacken och visa att vi kan betydligt bättre än vad vi lyckats med så här långt. Om människor kan ta sig ur de värsta former av drogberoende som exempelvis spel, alkohol eller heroin, bör det vara en lätt match att vända på denna tragiska utveckling. Om vi inte gör det kan vi nog vara ganska säkra på att hårda ord förr eller senare kommer att förvandlas till handling och handlingar till betydligt värre konsekvenser. I min värld är inte det ett alternativ och det tror jag inte heller att det är i din.

  • Hat
  • Hot
  • Sociala forum

Laddar kommentarer...