Bojkotta plastförpackningar!

Plastsugrör och plastpåsar är bara en symbol på samhällets sjuka behov av olika plastförpackningar, och vi måste som konsumenter försöka att minska behovet av just engångsförpackningar i plast.

Med konsumentkraft skulle vi kunna påverka både butiker och producenter av dessa produkter. Vi har gjort det förut!

Om jag inte helt missminner mig var Naturskyddsföreningen inblandad i kampanjen på 80-talet att få pappersproducenter att sluta med klorblekt papper, för att denna process påverkade våra vattendrag. Konsumenterna slutade helt enkelt att köpa blekt papper, vilket snabbt gjorde att producenterna var tvungen att hitta nya metoder, för de ville såklart producera vitt papper med blomtryck som vi kunde torka oss i rumpan med.

Denna konsumentkraft har vi fortfarande, om vi bara engagerade oss mer.

Vi kan vägra att köpa kakor och andra matvaror som tillverkas med palmolja istället för smör för mindre påverkan på miljön. Och på samma sätt vägra att köpa plastprodukter som exempelvis engångsbestick, sugrör, engångsrakhyvlar, plastmuggar, osv.

Vi borde kunna kräva av tillverkarna att alla dessa produkter ska tillverkas av nedbrytbara material, och helst inte av oljebaserade produkter som inte går att återvinna.

Det blir så absurt när en juiceförpackning är i papp, men där locket är i plast. Varför inte istället tillverka lock som är helt nedbrytbara av andra material. Eller förpackningar i papper vars insida är i plast eller metall? Varför inte använda andra material istället?

Jag är dessutom förespråkare av att kunna återanvända förpackningar. De gamla mjölkflaskorna kanske inte var en så dum idé, med pantverksamhet och möjlighet för kunder att diska ur sina egna flaskor och tanka ny mjölk direkt i butiken i avsedd maskin. Eller varför inte återfylla en shampoflaska? Man väger sin flaska/förpackning innan man återfyller den, och sedan mäter den när är fylld och bara betala för vikten av det man fyllt sin förpackning med.

Vi borde även låta butikerna ta hand om alla onödiga plastförpackningar, som egentligen inte fyller någon funktion. Varför ska en avacado omges av plast? Varför ska jag ta hand om det avfallet hemma?

Skulle vi lämna kvar alla onödiga förpackningar i butiken, så skulle butikerna nog snabbt använda sin makt för att påverka tillverkare och distributörer att minska plasten i deras förpackningar. För det skulle bli en dyr affär för butikerna att hålla undan från kundernas ovilja att bära hem onödig plast.

Om alla enades om att protestera direkt och aktivt i butikerna, så tror jag att vi inom bara några år skulle se en utveckling av mer miljövänliga alternativ, och mindre plastförpackningar som går i soporna direkt.

Jag vill se mer biologiskt nedbrytbara förpackningar, mindre oljebaserade produkter, och ett större ansvar hos producenterna att kunna återvinna minst 90% av de förpackningar de använder, utan att vi konsumenter ska behöva göra annat än att placera förpackningarna i rätt återvinningskontainer.

Dessutom vore det fantastiskt om exempelvis regeringen/politikerna belönade de företag som tänker på att snabbt ställa om till miljövänligare förpackningar, och beskatta de som inte gör något för att förbättra förpackningarna. Detta för att snabba på forskningen och produktionen så omställningen kan ske inom en väldigt snar framtid.

  • Miljö
  • plastförpackningar

Laddar kommentarer...