Är sociala forum ett förlorat experiment?

Ja, nog verkar det vara så att sociala forum numera istället borde kallas för osociala forum. Förvisso vet jag att det finns många goda sidor med det hela men i stort verkar det ha urartat fullständigt. År 2018 lät Facebook och några fler aktörer meddela att man skulle sätta in åtgärder för att minska hatbrott på sina plattformar, vilket du kan läsa här https://www.svt.se/nyheter/inrikes/nathatet-ska-bort-pa-sociala-medier-facebook-lovar-battring.

Enligt Facebook skulle man utöka just den personal som behandlade sådana ärenden från 10 000 till 20 000 anställda. Hur det har haft någon märkbar effekt eller inte har jag svårt att uttala mig om. I mina ögon så har jag i alla fall inte sett röken av den. Vilket också dragit ner mitt användande. Men kanske är det så att just hatbrott eskalerat såpass att det kunde sett betydligt värre ut än det gör idag. Hemska tanke!

Tragiskt nog använder sig flera av de större forumen av ett system som snabbt reagerar då ett större antal anmälningar ramlar in mot ett specifikt konto. Med det resultatet att det genast reglerar eller stänger av det aktuella kontot tills vidare utredning skett. Oavsett om kontot brutit mot några regler eller ej. Vilket innebär att ett större gäng illasinnade kan få meningsmotståndare avstängda på pin tji. Något jag själv deltagit i. Fast då i egenskap av ett aktivt deltagande i gruppen Anonymous och då främst riktat mot islamistiska extremister som IS.

Vad det gällde de aktionerna så bröt dessa avarter definitivt mot alla typer av regelverk. Men det var först vid en större anmälningsfrekvens som dessa konton stängdes av. Bara för att kort därpå dyka upp igen efter att den tillfälliga karantän, som oftast utfärdades, nått sitt slut. Blev de permanent avstängda, ja då startade de bara upp ett nytt eller använde ett av flera backup-konton för att fortsätta sprida sin skit. Precis som fallet är idag överlag på de flesta, så kallat, sociala forum.

Att hat, hot och nedvärderande tillmälen ökat explosionsartat är ett bekymmer. Ett inte så litet sådant. När vi inte längre kan diskutera på en normal nivå eller tvunget måste spränga alla gränser för sunt och normalt beteende, ofta för att tillfredsställa behovet av likes och annat från meningsfränder, då har vi nog även sprängt gränsen för en tryggare framtid. För oss alla.

Det råder inga som helst tvivel om att den polariserande retorik, som nu även frekvent används av tidigare mer normala individer, så småningom kommer att leta sig ut på gator och torg. Frågan är då; Kommer det att innebära att många av de kommentarer som förekommer med dödshot kommer att bli en framtida verklighet?

Glädjande nog kan jag säga att inget av det ovanstående vare sig kan eller kommer att kunna ske här på spraca.se. Med ett enkelt regelverk och identifiering med bank-id har vi redan där reducerat flertalet av de scenarier som sker på andra forum. Skulle någon, mot förmodan, anmäla någon annan på pin tji, ja då är det istället den som bara vill jävlas som får problem.

Laddar kommentarer...