Är det inte dags att vi rökare tar lite mer ansvar?

När jag läste följande artikel  https://www.svt.se/nyheter/lokalt/helsingborg/chockupptackt-mangder-av-fimpar-vid-avloppsror-i-oresund angående miljontals fimpar som följer med dagvattenbrunnarna som mynnar ut i Östersund blev jag ärligt talat riktigt förbannad. Inte minst på mig själv då även jag använt dessa som en, i mitt tycke, bra plats att förpassa dessa rester på. Korkat nog!

Sedan ett antal år har jag dock börjat tänka mig för rejält och stoppar antingen den kvarvarande fimpen i fickan eller en liten burk tills jag hittar en papperskorg eller liknande. När jag skrev en tweet på Twitter angående ovanstående artikel fick jag bland annat ett svar som berättade om oändligt många fimpar som hamnar på backen vid bland annat busskurer. Trots att där oftast finns just papperskorgar och trots att det numera är ett förbud att röka intill dessa!

Då undrar jag lite försiktigt; Hur fan är det fatt med er som inte ens orkar gå fram till dessa för att slänga en avfallsprodukt som tar evigheters evighet på sig att brytas ner, utöver att det kostar åtskilliga miljoner med heltidsanställda som plockar upp efter er? Är ni så sjuka att ni inte klarar av en så pass lätt ansträngning kanske ni bör tänka över rökandet överlag för det där är inte okej. Inte någonstans. Att rökare är upprörda över att inte få blåsa ut rök på uteserveringar för att inte tala om den upprördhet som rådde när det förbjöds inomhus borde väl rimligtvis ha lett till lite mer ödmjukhet? Inte minst med tanke på att vi är ett hett villebråd.

Men beter man sig som ett vildsvin kanske man får räkna med att bli ytterligare begränsad och med fallet ovan kan jag själv tycka att det finns skäl att införa än fler förbud om inte en skärpning sker snarast. Hur skulle du själv se det om du hade behövt kliva på, över eller sicksacka mellan utspottade snusloskor, förbrukade heroinsprutor eller uppdruckna spritflaskor, om vi nu ska jämföra med andra beroendeframkallande droger. För en drog är det. Cigaretter alltså. Kan vi acceptera ett beroende i den formen så är det heller inte svårt att vänja sig vid att kasta fimpar där de hör hemma eller bära dom med oss tills vi hittar lämpligt ställe att slänga dom. Det handlar om respekt för sin omgivning.

Ska jag vara riktigt ärlig så har jag hittills aldrig sett en spruta liggandes öppet någonstans och jag ser mycket sällan flaskor, burkar eller snusloskor liggandes på marken när jag är ute. Frågan är varför just de grupperna av användare klarar av att sköta sig på ett bättre sätt än vad vi rökare gör?

Vi har en planet och den bör vi vara mer rädda om än vad vi visat oss vara så här långt. Vi har också ett val att göra vad vi kan för att inte förstöra den än mer. Då är det en väldigt enkel sak att låta bli att kasta fimpar på backen. Uppenbarligen överlevde vi ju att låta bli att röka inomhus på restauranger så vi överlever nog en lite miljövänligare insats med. För klarar en tonåring av att sitta utanför Riksdagshuset varje fredag under ett helt år för att väcka folk till liv är jag övertygad om att även du åtminstone kan skaka liv i dina hjärnceller såpass att du fixar detta utan vidare gnäll.

  • Fimpar
  • Miljö
  • Rökare

Laddar kommentarer...