Apropå Corona – It is what it is!

Av flera anledningar undviker jag att för tidigt gå in och spekulera kring händelser av olika slag. Självklart kan jag ha åsikter. Men att på det dra självklara slutsatser innan fakta ligger på bordet, det brukar jag avhålla mig ifrån. Inte minst då självsäkra uttalanden brukar slå tillbaka på ett eller annat vis. Som i fallet med Corona-viruset.

För inte alltför längesedan var åtskilliga människor högljutt självsäkra på att Sverige tagit fel väg i sin strategi att möta den pandemi vi stått och står inför. För att understryka sin kritik valde man att titta på statistiken kring senaste tvåveckorsperiod för att där och då konstatera att Sverige hade det högsta dödstalet per capita i världen. Det gör man inte längre. Diskuterar i tvåveckorsintervall, menar jag.

Anledningen till det är sannolikt att utvecklingen i vårt land, för tillfället, ser betydligt bättre ut än i andra delar av världen. Om man nu ska envisas med att titta på statistiken i tvåveckorsperioder, vill säga. Så låt oss göra det för en liten stund. Låt oss se hur utvecklingen sett ut den senaste månaden jämfört med, ska vi säga, USA.

För i jämförelse med just USA, låg vi i Sverige för en dryg månad sedan på ett dödstal runt 40 personer per en miljon invånare. USA, som då såg ut att ha klarat sig bättre, låg och pendlade runt 20 dödsfall per miljon. Sen kommer vi då till det där med att inte springa iväg och dra alltför höga växlar eller uttala självklara slutsatser innan man har hela bilden tydlig och klar framför sig. För idag är nämligen den siffran omvänd. Mer än så. USA har, om vi ser till den senaste tvåveckorsintervallen, passerat oss med råge.

Med USA:s nu 46 dödsfall, per en miljon invånare, kontra Sveriges 6, per miljon, kan vi klart och tydligt se att en klar och tydlig bild av denna farsot är så otydlig den kan bli. Vem vet, snart kanske det är det omvända igen och att vi än en gång hamnar i topp på den där otäcka listan och inte som nu på en femtionde plats.

It is what it is, sa Donald Trump angående att 160 000 personer avlidit i USA till följd av Corona-viruset. Ingen empati, inget medlidande för alla de som drabbats. Bara, it is what it is. Ett uttalande det för övrigt ekar lika tyst om från de som tidigare ville diskutera i tvåveckorsintervaller. Men, det är som det är!

Frågan är, hade det varit lika tyst om ett liknande uttalande fällts av, ska vi säga, Stefan Löfven?

OBS! Trots USA:s senaste negativa utveckling i fallet med covid-19 har man ändå i sin tur passerats med råge av länder som Brasilien, Colombia, Sydafrika, Mexiko, Peru, Chile, Panama, Kosovo och Bolivia med det i dagsläget högsta dödstalet, 93 personer per en miljon invånare. I tvåveckorsintervall räknat.

Laddar kommentarer...