Anpassning till varje pris?

Den som är mest anpassningsbar överlever, enligt Darwin. Detta ser ut att ha varit fallet även för afroamerikaner sen den tiden de med våld fördes över Atlanten mot ett liv av ofattbart lidande som slavar. De har överlevt.

Vad jag försöker utforska med denna text och förhoppningsvis tillsammans med er som läser dessa ord är ifall endast överlevnad räcker som mål i livet; något som jag ofta funderar över och som återigen är aktuellt pga den senaste tidens protester mot rasism och polisbrutalitet i USA.

Den filmsekvens som jag har sett visar tydligt hur George Floyd anpassar sig till maktens order, innan han mördas brutalt av ett gäng poliser. Var just detta fall ett undantag? https://nyti.ms/2XBCrTr

Uppenbarligen har en stor del av befolkningen i USA fått nog av denna typ av överlevnad, annars hade de inte riskerat sina liv på gator och torg som beskjuts av militariserad polis och nu även militär.

Vad håller på att ske? Leder de pågående protesterna till undergång för den afroamerikanska minoriteten i USA eller får de äntligen den jämlikhet och värdighet som är deras självklara rätt i samhället? Det senare fallet kan omöjligen vara förenligt med Darwins teori om individens anpassningsförmåga. Eller?

  • #BlackLivesMatter

Laddar kommentarer...