500 tweets senare – Ett mindre smickrande flöde!

Klockan 22:00 sätter jag mig och scrollar igenom flödet på Twitter. Ett flöde som består av allehanda ämnen som jag sakta men säkert delar upp i kategorier för att dokumentera dess innehåll. Att jag blockat över 16 000 konton från mer extrema miljöer eller aktörer som fört sig med ett språk som inte hör hemma på sociala medier kommer självklart att påverka utfallet. Det är jag väl medveten om. Precis som det faktum att jag följer och följs av ett relativt stort antal amerikanska konton.

Efter en timmes genomgång kunde jag slutligen konstatera att trettioen procent av innehållet bestod av upprörda tweets gällande en mängd osmakliga kommentarer som fällts från andra twittrare. I detta fallet de som empatilöst uttryckt sig nedlåtande angående omkomna svenskar i flygkraschen i Iran.

Bara två procent berörde själva olyckan med enbart sorg och bestörtning där kondoleanser från Statsminister Löfven och Socialförsäkringsminister Ardalan Shekarabi ingick. Självklart fanns det även i de upprörda fallen empati och sorg över offren i denna hemska tragedi. Men fokus låg alltså på de som uttryckt sig ovärdigt och inhumant.

Elva procent av de genomgångna interaktionerna berörde annat ovärdigt innehåll med flertalet skärmdumpar från troll- och hattwitter. Skärmdumpar som inte oväntat bestod av en stor portion rasism.

Fyra procent avhandlade den storm eller det drev som drabbat Annika Strandhäll, socialdemokratisk riksdagsledamot. Detta i samband med den kommentar hon fällt mot den moderate riksdagsmannen Hanif Bali, som det skrivits om i media.

Hanif Bali i sin tur berördes i andra sammanhang i en procent av flödet. Vilket även blev resultatet för SVT:s journalist Erika Bjerström och den storm även hon rört upp genom att kalla klimataktivisten Greta Thunberg för vänsterpopulist.

Inte oväntat hamnade en hel del fokus på President Donald Trump, eskaleringen mellan Iran och USA och delar av det stundande valet med totalt tjugosju procent. De kvarvarande tjugotre procenten fördelades på följande sätt. Konspirationsteorier gällande bränderna i Australien, fem procent. Högerextremism, SD, klimathotet, poesi samt ryska troll och botar, vardera en procent.

De återstående nio procenten innehöll en blandad kompott med mestadels positivt material men även kritik mot den sittande regeringen och inte minst Migrationsverket. Plus att några moderata företrädare fick sig några skopor ovett.

Så, trots att jag blockat hela 16 000 konton så innehöll ändå mitt flöde hela fyrtionio procent som avhandlade det jag sedan länge fått nog av. Hur det hade sett ut om jag inte blockat alla dessa hatkonton vågar jag knappt tänka på.

Förvisso var inte gårdagen en dag som alla andra dagar med tanke på den hemska flygolyckan. Men att ens hoppas på att vi i en snar framtid skulle diskutera samhällsproblem och annat på ett sansat sätt känns just nu mer än avlägset.

Laddar kommentarer...