Tankens makt

Allting börjar med en enkel tanke. Vi tänkte oss en mötesplats för riktiga människor som vågar stå för sina ord med egna namn och helst egen bild; människor som samtalar konstruktivt om sådant som intresserar dem, utan jakt på bekräftelse genom lajks.

Nu har vi varit igång i snart en månad, med en lugn start och tid till eftertanke. spraca.se är tänkt som en resa, ständigt under utveckling och tillsammans med de som väljer att vara med oss p.g.a. genuint samhällsengagemang.

Idén har växt fram under en längre tid och efter långvarig närvaro på etablerade “sociala” medier. Från att ha undvikit kommentarsfält till aktivt deltagande märkte jag själv hur min attityd och språk förändrades till något som jag knappt kände igen. Visst har vi själva ett ansvar i hur vi beter oss i samtal med andra men när ens lagstadgade rätt till åsiktsfrihet bemöts med näthat, rasism och misogyni kläds inte mina svar i honung. Alternativen är att antingen fortsätta i samma destruktiva spår av hårda ord och fortsatt polarisering, vilket är vad etablerade “sociala” medier lever på, eller att skapa något nytt från grunden. Det visade sig att jag inte var ensam om dessa funderingar.

För ungefär ett år sedan började vi, d.v.s. jag och Michael Ljungberg skissa på det som har blivit spraca.se, med en konstant ström av influenser från kloka individer som vi hade äran att få träffa i diverse nätbaserade forum och senare även i världen utanför. Det har varit tufft och därför lärorikt, precis så som en äventyrsresa ska vara.

När vi lyfter blicken finns det inga gränser. Det vi kan åstadkomma tillsammans genom spraca.se är oändligt. Vår verksamhet baseras på genuint samhällsengagemang och socialt ansvar. Visst driver vi ett aktiebolag som behöver finansiering, men vi väljer ändå bort kommersiell reklam. Vi kommer inte heller att sälja folks persondata till tredje part. Vi vet att det finns invånare i detta land som delar vår vision om respektfullt och konstruktivt samtal om svåra ämnen. Och vi vet att de kommer att känna sig välkomna hos oss. Ju fler vi blir desto större möjlighet till förändring i rätt riktning. Tillsammans skapar vi ringar på vattnet och ser till att de blir vågor.

Vem du än är och var du än kommer ifrån är du välkommen att vara med på vår resa. Vi bryr oss inte om språklig korrekthet så länge du respekterar vår överenskommelse som godkänns innan registrering hos oss. Vi värnar om vår lagstadgade rätt till åsiktsfrihet.

Om du kan tänka dig bidra till bygget av ett framgångsrikt samhälle genom utbyte av tankar och idéer med humanism som grund så är du välkommen att göra det i diskussioner på spraca.se. All text på sajten är tillgänglig för allmänheten. Gå gärna in och läs våra inlägg. Med tio olika kategorier är jag övertygad om att det finns något som intresserar just dig.

Vår resa har bara börjat. Vi är här för att stanna, oavsett hinder och vilket håll det kommer ifrån. Det är lika bra att lägga spraca.se på minnet. Du kommer att höra om oss och vi ser fram emot att få höra från Dig.

 

Med spracande hälsningar

Al Necal

 

Laddar kommentarer...