Medborgarlabbet – Ännu ett hedervärt initiativ

Under gårdagen hade jag nöjet att för en stund närvara på en lite speciell julklappsutdelning hos Medborgarlabbet på Sjöbo Torg i Borås. En julklappsutdelning som riktade sig till de yngre barnen och som möjliggjorts av gåvor från människor som velat skänka glädje till barn vars föräldrar kanske inte har det så väl förspänt. Ett hedervärt initiativ som med största säkerhet gav flera barn en skön känsla inombords. Om inte annat fanns det de vars ögon glittrade lite extra av glädje att få ett paket med okänt innehåll i sina händer.

Det har nu gått drygt ett år sedan Medborgarlabbet slog upp portarna för sin verksamhet. En verksamhet som riktar sig till att underlätta samarbete mellan invånare, organisationer och föreningar för en positivare samhällsutveckling. Något du kan läsa mer om här 👇

https://www.boras.se/kommunochpolitik/samarbetenochnatverk/kraftsamlingsjobo/medborgarlabbet.4.40386be7163ea2784c8f0ca.html

Under det samtal jag hade med två av de eldsjälar som är involverade i detta projekt beskrev de hur verksamheten fått mer och mer positiv uppmärksamhet för varje vecka som gått. Bara dagen innan var där fullt med julpysslande barn tillverkandes allehanda juliga ting. Vid andra tillfällen har lokalerna använts för pensionärsgympa. Under sommaren anordnades det musikdagar och kvällar blandat med olika aktiviteter för alla åldrar, bland annat på torget. Likväl som man dessa dagar arrangerat promenader och annat med inslag som passar julen till.

En kvinna berättade hur hennes barnbarn getts möjlighet att låna lokalerna till barnbarnets födelsedagskalas medan andra gjort detsamma för träffar av andra slag. Att det förekommer aktiviteter som definitivt främjar en positiv samhällsutveckling går det inte att ta miste på samtidigt som det är ett alldeles utmärkt inslag i det vi kallar integration. Inte minst då stadsdelen delas av fyrtio olika nationaliteter och fungerar fantastiskt bra. Så bra att man som boende på Sjöbo numera också kan ta del av Medborgarlabbets verktygsbibliotek. Perfekt för de som behöver men inte har råd att köpa en slagborrmaskin eller rentav symaskin. Då är det bara att låna.

När jag lämnade Medborgarlabbet gjorde jag det med en liknande känsla som vid mitt besök på Brygghuset i Borås. Något jag skrev om här https://spraca.se/nyskapande/brygghuset-i-boras-en-plats-som-andas-hopp/. Att det finns så otroligt många fantastiska människor som ger av sig själva och sitt engagemang för att skapa bättre förutsättningar för andra är något jag inte kan få nog av. Något vi alla behöver bli bättre på att uppmärksamma i dessa dagar av undergångsstämning och polariserande från vissa håll.

Visst finns det problem som behöver kommas tillrätta med i vårt avlånga land. Men vi får aldrig glömma att Sverige är så mycket mer. Det vore att förringa de som viger sina liv för att visa just det. Det vore även att svika alla de underbara människor som med respekt och tacksamhet för dessa eldsjälar visar sina absolut bästa sidor. Sidor som faktiskt gjort Sverige till ett respekterat och i flertalet undersökningar hyllat land att bo och verka i.

Har du själv liknande upplevelser av snarlika projekt där du bor, berätta gärna det här hos oss på spraca. Skulle fallet vara det omvända är du självklart välkommen att berätta det med. Härinne ryms allt mellan himmel och jord och tillsammans kan vi komma längre med vettiga samtal och delande av idéer och tankar än var och en på sitt håll.

Laddar kommentarer...