Den pinsamt dåliga modereringen på sociala forum!

Dag ut och dag in sprids hatet numera helt ogenerat och öppet på dagens sociala medier. Om det är så vi svenskar vill att våra barn en dag ska se tillbaks och minnas oss och inte minst min generation är dock ytterst tveksam.

Faktum är att det till största delen är medelålders män och kvinnor som står för en alltmer avskyvärd retorik. Inte oväntat med en stor övervikt för männen. Män som annars gärna i versaler brukar skrika; “KOLLA, DET ÄR JU BARA MÄN”, när det kommer till bilder ur olika sammanhang som de gärna använder för att göra ett hatiskt statement. Jo, män har ju lite sämre egenskaper än kvinnor när det kommer till att utmärka sig illa. Även svenska män.

Man får lov att vara förbannad över saker och ting och man får även lov att ha vilka åsikter som helst. Men att uttrycka sig i form av att människor bör skjutas eller kalla de som inte håller med en för allehanda nedvärderande epitet borde inte höra hemma på sociala medier. Möjligtvis på osociala medier. För osociala skulle nog alla de som uttrycker sig på detta sätt ses om de vågade yttra sig på samma sätt i verkliga livet.

Det mest tragiska är att dagens sociala medier helt verkar ha tappat greppet om modereringen gällande den retorik som förekommer. Precis som man gjorde när IS kapade utrymmet på liknande sätt som den invandringsfientliga sidan gör idag. Detta trots att man har ett egenhändigt skrivet regelverk, om än lite luddigt och invecklat för att inte tvingas stänga av för många. Man vill ju inte tappa marknadsandelar. För hur skulle aktieägarna uppleva det hela om plötsligt alla troll- och hatkonton försvann?

När vi utformade spraca.se gjorde vi det med den andemeningen att vi ska kunna stå för att följa de regler vi har för att hat och empatilösa kommentarer inte ska ges utrymme. Något som redan vid uteslutande av möjligheten att vara anonym plockar bort den stora grupp av människor som inte klarar av att bete sig på ett värdigt och vuxet sätt.

Vi har ett enkelt utformat regelverk som inte tar mer än ett par minuter att läsa igenom och du kan själv snabbt och lätt anmäla en kommentar som skyndsamt behandlas av en moderator. Utöver detta har vi själva ständigt en överblick i vad som händer. Allt för att tillhandahålla en plattform som är vad den säger att den är. Ett socialt forum.

Hur svårt kan det vara?

Laddar kommentarer...