Brygghuset i Borås – En plats som andas hopp

Med dagens kollapsretorik och undergångstoner på nätet är det en fröjd att stänga ner locket och istället koppla upp sig mot en annan verklighet. Den verklighet som ofta kommer i skymundan men som finns där vare sig vissa vill eller inte. Ställen som andas hopp och kreativitet och som visar en annan bild av Sverige. Brygghuset i Borås är en sådan plats.

Torsdagen den 12 december klev jag för andra gången innanför tröskeln till Brygghusets lokaler och möttes återigen av en fantastisk atmosfär. På min väg mot caféet för att inhandla en kopp kaffe passerade jag ett bord med ett gäng ungdomar som med en sprudlande intensitet diskuterade och resonerade på ett oerhört respektfullt sätt. Långt ifrån den ton som förekommer på internet.

Att man följde den så kallade Brygghusandan som lyder, ”Tillsammans hjälps vi åt att hålla våra lokaler fria från brottslighet, våld, främlingsfientlighet, kränkningar, extremism, alkohol samt droger och liknande preparat. Vi skapar inte heller innehåll som förespråkar det. Det gäller i skrift, tal, musik, film samt andra medier och uttrycksformer”, gick det inte att ta miste på. Inte heller att man under detta tak skapar något beundransvärt.

Via verksamhetsutvecklaren Klas Bohlin likväl som personal i caféet fick jag en inblick i en verksamhet som engagerar. Konstigt vore annars. Brygghuset är en så kallad Do It Yourself – Arena som erbjuder fantastiska möjligheter och kreativa aktiviteter riktade i första hand mot målgruppen 16-29 år. Termen Do It Yourself innebär att deltagarna eller besökarna själva står för innehållet och Brygghuset, via Borås Stad, står för lokalerna.

Lokalerna är kostnadsfria för de som på något sätt vill utnyttja dessa. Det kan handla om LAN, konserter, dans, utbildningar, poesikvällar, språkcafé, loppisar, filmvisningar och även film- och musikproduktion, för att nämna några. På Brygghusets hemsida http://brygghuset.boras.se/studio-14.html kan du hitta mer om vad som händer eller kan hända där. En riktigt inspirerande rundtur som jag rekommenderar dig att lägga lite tid på.

Det är inte utan att man önskade att man var ung på nytt då möjligheter som dessa inte fanns att tillgå på min tid. Samtidigt som det är oerhört glädjande att se en mångfald som på alla sätt och vis samverkar och bygger något bättre för framtiden.

Vad jag i första hand ändå tar med mig, utöver den allra största respekt för de eldsjälar som håller i detta, är den fantastiska gemenskap och positiva stämning som nästan gick att ta på. Ett tydligt bevis på att det med resurser och idogt arbete från samhället och föreningars sida går att skapa något bra mycket bättre. Betydligt bättre än det som sker när nedskärningar av mötesplatser för ungdomar istället blir ett faktum.

Om Brygghuset på något sätt är unikt vet jag inte men skulle gärna höra fler som i så fall berättar om sin verksamhet här hos oss på spraca eller lyfter fram det på andra forum. Vad jag däremot vet är att vi alla behöver se och förstå vad vi kan uppnå om bara viljan finns. Allt är inte nattsvart. Långtifrån. Faktum är att Brygghuset och andra verksamheter jag besökt istället lyser upp tillvaron ordentligt.

Med det vill jag rikta ett stort tack till er alla som lägger ner er själ i att verka för en framtid som kan bli hur bra som helst. Både eldsjälar och engagerade ungdomar. Ni är fantastiska!

Laddar kommentarer...