Känn dig själv

Jag brukar prata med mina vänner om hur viktigt det är att veta vem man är, vad man vill stå för och vad det innebär i praktiken. Såhär:

Jag och många med mig är en känslomänniska. Jag har starka känslor inuti och tunna väggar utåt. Alltså är jag mottaglig för känslor och stämningar i omgivningen. Det är, som alla läggningar, på gott och ont.

Innan jag kände mig själv – alltså under ganska lång tid – hade jag lätt att gå vilse. Starka känslor styrde mig än hit, än dit och om jag inte haft kloka föräldrar, en uppfostran till sansade värderingar, kunde jag ha hamnat nästan var som helst.

När jag lärde känna mig själv lärde jag mig förstå mitt känsloliv. Jag kom också fram till vilka värderingar jag vill stå för och vad det innebär, för mig, i praktiken. Ta det här med antirasism:

Rasism är det fulaste jag vet. Jag vill gärna göra motstånd mot rasism så mycket jag kan. Vad kan jag göra? Jag känner mitt känsloliv och vet att om jag pressar mig själv för hårt slutar det med att jag blir sjuk och måste dra mig ur saker. Jag hoppas att jag över tid ska bli starkare och stabilare och därmed kunna delta i mer utåtriktade saker, men jag är inte där ännu.

Här och nu kan jag vara antirasist i min vardag. Säga emot, säga ifrån, lyssna på de som vet mer än jag, läsa på. Så jag är redo om och när nästa steg blir aktuellt.

Jag har också en plan för ungefär hur jag bör agera om rasismen och fascismen breder ut sig ännu mer. För jag vet att om det blir så, kommer jag att vara rädd och kanske ha svårt att tänka så kallt och klart som jag behöver.

En annan sak är, att eftersom jag känner mig själv vet jag att jag lätt dras med av känslor och stämningar. Alltså är det extra viktigt att jag vet vilka värderingar jag faktiskt står för. När man som jag har mycket oro och ångest som söker utlopp vore det annars lätt att dras med i alla höga tonlägen mot muslimer och andra utsatta grupper.

Så ja, jag tror att det är viktigt att känna sig själv och veta var man står. Om inte annat för att slippa vakna upp en dag och inse att man svikit allt som är människovärdigt och viktigt.

  • Antirasism
  • Psykologi
  • Rasism
  • Självkännedom

Laddar kommentarer...